V Brezne a okolí zaznamenali ďalší prípad nakazenia žltačkou typu A

NETKY.SK • 3 Október 2016, 13:35 • 2 min
V Brezne a okolí zaznamenali ďalší prípad nakazenia žltačkou typu A

BANSKÁ BYSTRICA - V okrese Brezno sa stále vyskytuje žltačka typu A. V uplynulom týždni zaznamenali pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ďalší prípad vírusovej hepatitídy - u 10-ročného dieťaťa z obce Šumiac.

slovakia

left justify in out

Uvádza to v tlačovej správe hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová. Od začiatku epidémie je v regióne Brezna evidovaných deväť prípadov tohto ochorenia. Jeden prípad žltačky zaznamenali hygienici aj v meste Banská Bystrica. Chorí mali typické príznaky žltačky a protilátky ochorenia boli potvrdené aj laboratórne u všetkých pacientov. Ako potvrdila vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová, protiepidemické opatrenia boli zabezpečené v plnom rozsahu.


Žltačka patrí medzi ochorenia, ktoré sú označované ako choroba špinavých rúk. Tento názov vznikol podľa spôsobu prenosu fekálno-orálnou cestou. Vírus sa do vonkajšieho prostredia totiž vylučuje stolicou a do tela sa dostáva ústami prostredníctvom špinavých rúk alebo znečistenej potravy. V prvom štádiu sa žltačka môže prejaviť ako chrípkové ochorenie alebo angína. Objavia sa vyššie teploty, bolesti hlavy, malátnosť, pocit únavy, bolesti celého tela.

 

Ochorenie pozvoľna prechádza do druhého štádia, v ktorom sú v popredí nechutenstvo, bolesti pod pravým rebrovým oblúkom, tráviace ťažkosti, tmavý moč, svetlá stolica, žlté sfarbenie očných bielok a pokožky. Je to štádium s príznakmi poškodenia pečene. V tomto štádiu vylučuje chorý do stolice veľké množstvo vírusov a je vysoko infekčný. Pri zistení niektorého z týchto príznakov treba navštíviť praktického lekára, ktorý urobí klinické vyšetrenie.


Dôležitým krokom v ochrane pred žltačkou je dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Dominuje umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinnou formou prevencie je očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len prípade, že osoba bola v kontakte s chorým, alebo podozrivým z ochorenia. Ak riziko infikovania sa na pracovisku určí pracovná zdravotná služba, očkovanie uhrádza zamestnávateľ. Ostatné osoby si musia očkovaciu látku zaplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies