V bratislavskom Dome umenia je reprezentatívna výstava UBS

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:46 • 2 min
V bratislavskom Dome umenia je reprezentatívna výstava UBS

V bratislavskom Dome umenia je reprezentatívna výstava UBS

slovakia

left justify in out

img

Takmer 150 diel od 67 autorov tvorí jubilejnú výstavu najstaršieho združenia výtvarných umelcov u nás - Umeleckej besedy slovenskej (UBS). Zaberá celé druhé poschodie v bratislavskom Dome umenia a je na počesť 20. výročia obnovenia činnosti združenia.
"UBS je tradične orientovaná na osvedčené výtvarné médiá a nie na experimenty. Preto máme viac starších renomovaných maliarov či sochárov," povedal na dnešnej vernisáži spolukurátor výstavy Pavol Sika. Slávnostné chvíle spestril spevom vlastnej tvorby a hrou na gitare pesničkár i vystavujúci výtvarník Igor Cvacho zo Žiliny.
Podľa dlhoročného člena UBS Milana Tvrdoňa je to jedna z najkvalitnejších výstav združenia v ostatných rokoch aj dôstojná prehliadka súčasného umenia k spomínanému jubileu. Okrem jeho členov dostalo príležitosť na prezentáciu diel niekoľko hosťujúcich umelcov, ktorí sa zúčastnili na prvých výstavných podujatiach UBS po novembri 1989 v priestoroch Akadémie Istropolitany a v Galérii Cypriána Majerníka.
Expozícia je pestrou kolekciou výtvarných techník i tematiky. Prevládajú olejomaľby a iné obrazy, ale nechýbajú ani objekty. Tie z bronzu, dreva, kameňa a iného materiálu vytvorili manželia Mária a Andrej Rudavskí, Hana Veselá, Marian Drugda, Milan Greguš, Alojz Drahoš, Ladislav Snopek, Miroslav Rudavský, Andrej Goliáš a Martin Dzurek.
UBS i kultúrna verejnosť si v budúcom roku pripomenú ďalší významný medzník - 90. výročie založenia UBS. V predvojnovom Československu i v desaťročí po oslobodení v jednotlivých umeleckých odboroch UBS pôsobila kultúrna elita národa a výtvarní umelci i teoretici, ktorí obdivuhodným spôsobom postavili a zaradili slovenské výtvarné umenie na úroveň svetových avantgárd a moderných trendov umenia 20. storočia. Politická mašinéria činnosť spolku dvakrát mocensky umŕtvila. Je príznačné, že sa tak udialo vždy v čase, keď sa aj v širších geopolitických súradniciach otriasali základné humanistické a demokratické princípy. Tie sa stali osnovou stanov spolku i základom jeho činnosti. Na túto postať nadviazali začiatkom roka 1990 slovenskí maliari, sochári a grafici, ktorí si predsavzali obnoviť ideový a umelecký odkaz pôvodnej UBS. Aj keď v uplynulých rokoch prešiel spolok zložitým vývojom pri neustálom riešení takmer existenčných otázok, možno povedať, že je dôstojným nástupcom svojich zakladateľov a predchodcov. Presvedčivým dôkazom je takmer 250 kolektívnych prehliadok tvorby jeho členov u nás i v zahraničí.
Túto reputáciu rozširuje aj profilová výstava Umelecká beseda slovenská 1990 – 2010, ktorá s podporou Ministerstva kultúry SR, Národného osvetového centra a Fondu výtvarných umení potrvá do 28. augusta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies