AKTUALIZÁCIA: Lengvarský sa vyjadril, že na antigénových testoch sa zhodla celá koalícia

NETKY.SK • 13 Júl 2021, 16:00 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Lengvarský sa vyjadril, že na antigénových testoch sa zhodla celá koalícia

BRATISLAVA - Na antigénových testoch sa zhodla celá koalícia. Na utorňajšej tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA (13. júla 19:22)

Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozšírenie dostupnosti očkovania proti ochoreniu COVID-19 otvorením možnosti očkovania aj nezaregistrovaným občanom. Rovnako oceňuje aj zvýšenie počtu mobilných očkovacích tímov. Odstraňovanie bariér pre dostupnosť očkovania, či už z dôvodov zložitosti registrácie alebo veľkých vzdialenosti a nedostupnosti veľkokapacitných očkovacích centier, ako aj príchod vakcín bližšie k občanom, je podľa ÚMS nádejou pre zvýšenie zaočkovanosti v regiónoch Slovenska. 

 

img


"Slovenské mestá robia, čo môžu a aj prostredníctvom lokálnych médií vyzývajú ľudí k očkovaniu. Robíme, čo je v našich silách a veríme, že ľudia budú mať väčší záujem o očkovanie. Zdravie je na prvom mieste," povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

 

Ako vysvetlil, členské mestá Únie miest Slovenska úzko spolupracujú s Ministerstvom zdravotníctva SR pri podpore očkovania v regiónoch. Niektoré mestá pripravili pre občanov aj vlastné motivačné aktivity.

 

Pôvodný článok

Reagoval tým na rokovania o preplácaní testov na koronavírus na koaličnej úrovni. Ostatné je podša neho stále predmetom diskusií. „Rokovania budú pokračovať. Nerád by som hovoril o konkrétnych cifrách,“ odpovedal na otázku k cene za PCR vyšetrenie. Ďalšia koaličná rada má byť v pondelok.

 

 

Prečítajte si: Od Lengvarského nástupu bolo vykonaných takmer 1 500 očkovacích výjazdov

Na pondelňajšej koaličnej rade mal minister zdravotníctva predložiť detailnú finančnú analýzu pre prípadné preplácanie antigénových a PCR testov, ktorú si nechal vypracovať. Testy aktuálne prepláca štát napríklad deťom, ktoré cestujú do letných táborov, ľudom, ktorí sa vracajú na Slovensku a rovnako aj ľuďom, ktorí boli preukázateľne v kontakte s nakazenou osobou.

 

Rezort zdravotníctva umožní kombináciu vakcín

Ministerstvo zdravotníctva SR podľa jeho šéfa Vladimíra Lengvarského nastavuje systém tak, aby bola táto možnosť dostupná v rámci objednávania. „Aby človek, ktorý má prvú vakcínu AstraZeneca a druhú chce Pfizer, to mohol vykonať,“ povedal minister zdravotníctva na brífingu po stretnutí so zástupcami samosprávnych krajov. Nebude tak potrebné lekárske odporúčanie.

Konzílium odborníkov by sa malo vo štvrtok zaoberať štúdiami o tom, ktoré kombinácie vakcín sú najúčinnejšie. Ako minister konštatoval, najúčinnejšia kombinácia je podľa všetkého AstraZeneca a Pfizer. „Tú možnosť ľuďom dáme, aj s objednaním sa na konkrétnu vakcínu a konkrétny termín vo veľmi skorej dobe,“ uzavrel Lengvarský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies