V Bratislave sa stretli mládežnícke organizácie z krajín strednej Európy

NETKY.SK • 26 November 2017, 17:12 • 2 min
V Bratislave sa stretli mládežnícke organizácie z krajín strednej Európy

BRATISLAVA – Národné vlády krajín strednej Európy by mali viac bojovať proti populizmu a extrémizmu medzi mladými ľuďmi, podporovať ich kritické myslenie a zároveň hodnoty slobodnej a demokratickej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom účastníci Stredoeurópskej politickej akadémie Antona Tunegu, ktorá sa uskutočnila cez víkend v Bratislave. Do metropoly Slovenska prišli zástupcovia mládežníckych organizácií pravicových politických strán z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, aby hovorili o potrebe občianskeho vzdelávania pre mladú generáciu. Hostiteľom bola Kresťanskodemokratická mládež Slovenska, ktoré je mládežníckou organizáciou mimoparlamentného KDH. Jej podpredseda Slavomír Gregorík vysvetlil, že pracujú s mládežou a cítia skepsu so súčasnej situácie.

 

„Cítime, že už na to nestačíme sami, a preto vyzývame našich lídrov a našich politikov, aby sa viac zapájali do práce s mládežou, lebo potom mladí ľudia veria rôznym extrémistickým stranám a klamlivým médiám,“ uviedol. Zlú situáciu podľa neho ukázal aj výskum organizácie IRI z marca 2017. Podľa toho iba 32 percent mládeže v krajinách strednej Európy verí, že ich tu čaká dobrá budúcnosť. Sedemdesiat percent je naopak presvedčených, že politici nepočúvajú ich názory a neberú do úvahy ich potreby.

 

V prijatej rezolúcii mládežnícke organizácie volajú po užšej spolupráci medzi krajinami Vyšehradskej štvorky v boji proti extrémizmu a proti falošným správam. „Sme zástupcovia konzervatívnych strán a hovoríme o tom, ako reformovať naše hodnoty a zároveň byť populárni pre mladých ľudí,“ vysvetlil Filip Chvátal, predseda Mladých lidovcov, mládežníckej organizácie z Česka. „To je výzva, ktorá je tu asi zásadná a je otázka, ako sa nám to podarí uchopiť,“ doplnil.

 

Jedným z cieľov podujatia podľa Mareka Degra z Nadácie Antona Tunegu bolo prepojiť mládežnícke organizácie v rámci strednej Európy, ktoré sú si názorov bližšie, ako keď sa stretávajú mládežníci na celoeurópskej úrovni. „Spojiť španielsku mentalitu so severskou a balkánskou je v mnohých témach naozaj veľmi ťažké. Tu v strednej Európe cítime, že sa v mnohých témach vieme zhodnúť,“ vysvetlil. „Je veľmi dôležité, aby sa účastníci, z ktorých niektorí budú v budúcnosti politikmi v národných parlamentoch, spoznali, vymieňali si skúsenosti a aj takto sa pripravovali na budúce povolanie,“ uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies