Odľahčia si ľudia svoje peňaženky? Vláda dnes prerokuje zrušenie jednocentoviek a dvojcentoviek

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 05:08 • 2 min
Odľahčia si ľudia svoje peňaženky? Vláda dnes prerokuje zrušenie jednocentoviek a dvojcentoviek

BRATISLAVA - Vláda bude v stredu rokovať o zavedení zaokrúhľovania cien tovarov a služieb v hospodárstve tak, aby sa významne obmedzil obeh jednocentových a dvojcentových mincí.

slovakia

left justify in out

Použiť sa má podobný princíp ako pri zrušení 10 a 20 halierových mincí v minulosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cenách z dielne Ministerstva financií SR, ktorý bol zaradený do programu stredajšej schôdze. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. januára 2022.

 

Najmenšie mince by mohli zmiznúť z obehu
Navrhuje sa zaokrúhľovanie len hotovostných platieb, nakoľko cieľom zmeny je obmedzenie obehu mincí, a to matematickým spôsobom zaokrúhľovania, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho.

 

Pri platbe do 5 eurocentov sa navrhuje zaokrúhlenie na 5 eurocentov. Úpravou sa majú znížiť náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie jednocentových a dvojcentových mincí.

 

img

 

Cieľom je zjednodušenie vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku aj pozitívny efekt na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Za ľudí navrhuje nižšie dane a odvody pre zamestnávateľov. Zrušila by vlaky zadarmo či 13. dôchodky

 

Daňovo-odvodová reforma
Rezort financií SR by mal dnes na rokovanie vlády predložiť aj návrh novely daňového poriadku. Ten by mal vytvoriť nové efektívne nástroje v boji proti daňovým podvodom a motivovať daňové subjekty k dobrovoľnému plneniu svojich daňových povinností.

 

Zmena sa týka hodnotenia daňových subjektov, tzv. indexe daňovej spoľahlivosti. Daňové subjekty, ktoré si budú zodpovedne plniť svoje daňové povinnosti, napr. včasné podávanie daňových priznaní či platenie daní, budú po odobrení návrhu odmeňované benefitmi.

 

img

 

Naopak, tí podnikatelia, ktorí nebudú hodnotení ako spoľahliví, budú motivovaní k zodpovednejšiemu prístupu. Na skvalitnenie výberu daní a očistenie podnikateľského prostredia prispeje po prípadnom schválení novely aj vylúčenie – diskvalifikácia fyzických osôb, ktoré sú štatutármi daňových subjektov a neplnia si svoje zákonné povinnosti.

 

S cieľom znižovania administratívnej záťaže sa majú novelou zrušiť tiež osvedčenia o registrácii, tzv. kartičky.

 

Mohlo by vás zauímať: Utajovaná daňovo-odvodová reforma zjednoduší živnostníkom podnikanie, tvrdí premiér



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies