V Bratislave sa chystá ďalší ročník Festivalu mladého vína

NETKY.SK • 4 November 2023, 11:00 • 2 min
V Bratislave sa chystá ďalší ročník Festivalu mladého vína

Primaciálne námestie na dva dni ožije hudbou, dobrým jedlom a najmä ponukou mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov. Festival mladého vína, ktorý sa koná 10. a 11. novembra, sa tento rok rozšíri na nádvoria v blízkosti námestia.

slovakia

left justify in out

Kým v susednom Česku a Rakúsku sa prvé vína tohtoročnej úrody otvárajú na svätého Martina, na Slovensku sa môžu uvádzať na trh od prvého novembrového pondelka. Mladé vína sa vyznačujú sviežosťou a ľahkosťou a odporúča sa rýchlo ich vypiť, ideálne do fašiangov. Festival, na ktorom budú zastúpené mladé vína vinárov z troch bratislavských vinárskych spolkov, nadväzuje na dlhoročnú tradíciu vinárstva v hlavnom meste. Dvojdňové podujatie organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci s mestskými organizáciami.

 

V minulom roku sa festival konal na nádvoriach Primaciálneho paláca, tentoraz sa rozšíri na aj na Primaciálne námestie a nádvoria v jeho blízkosti. Vinárov z Devínskeho, Vajnorského a Račianskeho vinárskeho spolku nájdete na Nádvorí sv. Juraja, gastro zónu s jesennými špecialitami, ale aj vegánskou ponukou, na Nádvorí Jána Nepomuckého. Do podujatia sa zapája programom aj Galéria mesta Bratislavy.

 

Podľa tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár. Mladé vína požehná v prvý deň festivalu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Na pódiu vystúpia slovenské hudobné mená ako Katka Koščová, Puding Pani Elvisovej, DIS IS MARKĒTA či cimbalová ľudová hudba Andreja Záhorca. Priestor dostane aj obľúbený bratislavský kvíz či rozhovory o víne s odborníkom na históriu vinohradníctva Štefanom Hrivňákom z Archívu mesta Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS BKIS, Foto: Marek Velček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies