Roman Mikulec prezradil, koho chce za policajného prezidenta

NETKY.SK • 1 December 2021, 15:21 • 2 min
Roman Mikulec prezradil, koho chce za policajného prezidenta

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR dostalo 2 prihlášky do výberového konania na policajného prezidenta. V stredu to potvrdil šéf rezortu Roman Mikulec (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Jeho favoritom na funkciu je Štefan Hamran, ktorý v súčasnosti Policajný zbor vedie na základe dočasného poverenia. „Pán Hamran je mojím momentálnym prioritným kandidátom," povedal Mikulec. S prácou dočasného policajného prezidenta je spokojný.

 

img

 

Termín na vyhlasovanie výberového konania na policajného prezidenta uplynul v utorok 30. novembra. V rovnaký deň parlament schválil nový spôsob výberu policajného prezidenta, ktorý posilňuje kompetencie ministra vnútra. Aby platil, podpísať ho musí prezidentka. Na otázku, či sa uskutoční výber šéfa polície podľa aktuálnych alebo nových pravidiel, Mikulec povedal, že sa budú riadiť tým, čo bude v platnosti.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Zostane Štefan Hamran aj naďalej policajným prezidentom?

 

Ministerstvo vnútra SR po vyhlásení aktuálneho výberového konania pripustilo, že vzhľadom na poslanecký návrh policajného prezidenta pravdepodobne vymenuje minister vnútra bez výberového konania aj napriek tomu, že ho vyhlásili. Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá 4 roky.

 

img

 

Novela zákona o štátnej službe, ktorú schválil parlament, posilňuje kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter, minister nimi nebude viazaný. Odvolať šéfa polície a inšpekcie bude možné aj bez udania dôvodu.

 

Možno vás zaujme: NAKA obvinila 19 osôb z daňových podvodov

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies