Dnes sa končí židovský sviatok Sukkot

NETKY.SK • 6 Október 2023, 11:30 • 2 min
Dnes sa končí židovský sviatok Sukkot

BRATISLAVA - Židovský sviatok Sukkot, trval toho roku od 29.9.2023 a končí sa dnes, teda 6.10.2023 Židia na celom svete ho slávia aj stavaním stánkov.

slovakia

left justify in out

Čestný predseda Židovskej náboženskej obce na Slovensku, prof.Pavel Traubner povedal, že Sukkot je sviatok trvajúci 7 dní, nastupuje po 2 najváženejších židovských sviatkoch, a to Novom roku- Rosh Hasana a najvýznamnejšom židovskom sviatku- Dni zmierenia- Jom Kipur, kedy Najvyšší rozhoduje o každom jedincovi, o jeho zápise do Knihy života.
,,Sukkot je sviatok príjemný a veselý. Jeho význam je najmä dvojaký: jednak pripomína útek Židov pod vedením Mojžiša púšťou, a jednak je aj oslavou zberu obilia, plodov, vína. Charakteristické je, že v židovských domácnostiach a synagógach sa stavajú stany – sukka- ktorých strechu tvorí lístie či čečina, s otvormi, cez ktoré vidieť  hviezdy, " dodáva profesor Traubner.  Ako ďalej hovorí, typické je požehnávanie 4 stromovými plodmi, ktoré tvoria citrusový plod, prúty vŕby, zelené listy myrty a palmové listy. Je to sviatok veselý, prvé 2 dni sú označené ako JOM TOV. Podľa slov profesora Traubnera niektorí trávia pod stanom deň i noc, rozsvecujú sa sviece, prítomní sa modlia, konzumuje sa slávnostná kóšerná strava, je sa takzvaný Kiduš, čo je pohostenie pre všetkých. Títo ochutnávajú chalu- barches s medom. Ďalšie 3 dni- Chol Hamoed sa trávia pod stanom , dotýkajú sa uvedených rastlín, modlia sa a zabávajú sa. Posledné 2 dni , tzv. Simchat Tora- Jom TOV Židia tancujú s tórou v Synagóge. Tento sviatok je veľmi príjemný a lahodiaci židovskej duši. CHAG SAMEAH SUKKOT, odkazuje všetkým pán profesor Pavel Traubner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies