V Bosne prekvitá ilegálny obchod so zbraňami, pripustilo to aj ministerstvo vnútra

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 06:24 • 2 min
V Bosne prekvitá ilegálny obchod so zbraňami, pripustilo to aj ministerstvo vnútra

SARAJEVO - Naďalej prekvitajúci ilegálny obchod so zbraňami znepokojuje bosniansky rezort vnútra, podľa ktorého informácií sú cieľom pašerákov zbraní viaceré západoeurópske a severské štáty, predovšetkým však Francúzsko a Švédsko.

slovakia

left justify in out

Tieto myšlienky odzneli okrem iného dnes na konferencii o danej problematike v Sarajeve, a to z úst ministra vnútra balkánskej krajiny Dragana Mektiča.

 

Podľa jeho slov sa síce bosnianskym úradom v spolupráci s francúzskou políciou opakovane podarilo zlikvidovať jednotlivé kanály využívané pašerákmi zbraní, avšak neustále vznikajú nové a nové, dodal minister.

 

Mektič dokonca navrhol odkúpenie zbraní tak, aby sa nedostali do rúk pašerákov. V Bosne a Hercegovine (BaH) vlastní zbraň podľa odhadov asi pätina populácie, polovicu z týchto celkovo 70.000 zbraní však občania nadobudli ilegálne.

 

Ilegálnu držbu zbraní v BaH považuje aj Organizácia Spojených národov (OSN) za nebezpečenstvo pre iné európske štáty, pred ktorým svetová organizácia varovala.

 

Munícia, ktorú využili teroristi v januári 2015 pri útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, pochádzala práve z Bosny a Hercegoviny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies