V bojoch s militantmi z IS zahynuli siedmi vojaci

NETKY.SK • 1 August 2015, 13:51 • 2 min
V bojoch s militantmi z IS zahynuli siedmi vojaci

BENGHÁZÍ - Sedem líbyjských vojakov zahynulo v piatok po tom, ako na kontrolné stanovište strážené silami vernými medzinárodne uznávanej líbyjskej vláde zaútočili militanti z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie líbyjskej armády.

slovakia

left justify in out

Päť vojakov zahynulo a ďalších 15 je nezvestných po tom, ako džihádisti prepadli kontrolné stanovište pri meste Adžedábíja na východe Líbye. Ďalší dvaja vojaci zahynuli v bojoch s militantmi, keď vláda poslala na kontrolné stanovište posily.

 

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom vyhlásenia zverejneného na sociálnych sieťach prihlásil Islamský štát. Vo vyhlásení IS sa uvádza, že militanti sa na armádnom kontrolnom stanovišti zmocnili munície a vojenskej techniky.

Líbya sa zmieta v chaose od roku 2011, keď bol povstalcami zosadený a zavraždený dovtedajší dlhoročný vodca Muammar Kaddáfí. Krajina je rozdelená, pričom o moc v nej zápasia dve vlády podporované dvoma parlamentmi.

Legálne zvolená vláda sídli na východe krajiny, ale má len malý vplyv na vývoj situácie. Druhú vládu kontrolujú islamisti, ktorým sa podarilo získať kontrolu nad hlavným mestom Tripolis.

 

Militanti verní Islamskému štátu, ktorý zaznamenal veľké územné zisky v Iraku a Sýrii, si vybudovali základňu v líbyjskom meste Syrta, ležiacom 350 kilometrov západne od Adžedábíje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies