Ukrajinský bomber Vitalij Kličko oslávil päťdesiatku

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 17:57 • 2 min
Ukrajinský bomber Vitalij Kličko oslávil päťdesiatku

Muhammad Ali, Mike Tyson, George Foreman či Evander Holyfield, to sú najznámejšie mená „západnej“ časti sveta boxu. Európa bola naopak doménou bratov Kličkovcov, ktorí sa do histórie zapísali ako najúspešnejšia súrodenecká dvojica v rukaviciach.

slovakia

left justify in out

Čas neúprosne letí a starší z dvojice Vitalij oslávil 19. júla už 50. narodeniny. Spoločnosť mu robil o päť rokov mladší brat Vladimir, s ktorým si bývalý šampión zaplával v bazéne symbolických päťdesiat dĺžok a následne obaja absolvovali skok z lietadla. Okrúhle jubileum tak oslávili v športovom duchu, ktorý ich sprevádza od útleho detstva.

 

 

Vitalij je považovaný za jedného z najlepších boxerov všetkých čias a v kariére získal tituly v organizáciách WBC a WBO. V titulových zápasoch pokoril až pätnásť rôznych súperov a spoločne s bratom v rokoch 2006-2015 nemali v ringu konkurenciu.

 

Dvojmetrový obor využíval v súbojoch okrem svojej výšky aj impozantnú váhu 110 kilogramov, ktorú dokázal pretaviť do absolútnej dominancie medzi povrazmi. Pochváliť sa môže aj 87-percentnou úspešnosťou čo sa týka knokautov, zatiaľ čo jeho jediné dve prehry v kariére nastali po zraneniach. V prvom prípade išlo o úraz ramena, v druhom zase o reznú ranu nad okom. Kličkov posledný zápas sa uskutočnil v roku 2012, šampiónom v ťažkej váhe však ostal ešte o rok dlhšie.

 

 

Tým však jeho zoznam úspechov nekončí. Vitalij je jediným boxerom na svete v ťažkej váhe, ktorý bojoval v troch odlišných dekádach, navyše ide o jediného bojovníka v tejto hmotnostnej kategórii, ktorý nebol nikdy knokautovaný. Vďaka vysokoškolskému titulu PhD. si vyslúžil prezývku Dr. Železná päsť. Po skončení kariéry presedlal na politickú dráhu, dnes pôsobí vo funkcii starostu Kyjeva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies