V bojnickej zoo sa narodili malé tamaríny, pribudli aj žaby a antilopa

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 14:15 • 2 min
V bojnickej zoo sa narodili malé tamaríny, pribudli aj žaby a antilopa

BOJNICE - O dvojicu mláďat tamarína červenobruchého, žaby pralesničky maraňonské a malú antilopu dikdika Kirkovho sa v tomto období rozrástla Zoologická záhrada v Bojniciach.

slovakia

left justify in out

V prípade tamarína ide o vlastný odchod, skupinka žiab a antilopa prišli do Bojníc z iných zoologických záhrad. Informovala o tom dnes Simona Kubičková z bojnickej zoo. 
     

Zdravé dvojičky porodila samica amazonského tamarína červenobruchého Saxana ešte koncom apríla, ide v poradí o 12. a 13. mláďa. "Saxana sa narodila v Drážďanoch a k nám prišla z plzenskej zoo. Dá sa poznať podľa svetlých jazvičiek pod očami. Jej partnerom je samec Mário, narodený u nás, ktorý pri odchove svojich potomkov aktívne pomáha. Nosí ich na svojom chrbte a matke ich požičiava len na dojčenie. Naši návštevníci môžu dvojičky vidieť v expozícii na kraji budovy pri veľkom rybníku, blízko medveďov," priblížila Kubičková. 
     

V kolekcii žiab vo viváriu pribudol zo Zoologickej záhrady v Halle nový a atraktívne sfarbený druh vzácnej pralesničky maraňonskej, ktorá sa vyskytuje len v niekoľkých horských masívoch v blízkosti rieky Maraňon v severovýchodnom Peru. "Od iných pralesničiek sa odlišuje bielymi okrúhlymi škvrnami po celom tele. Dospelé jedince majú základné podkladové sfarbenie tela tmavohnedé, odtiaľ pochádza jej ďalší neoficiálny názov čokoládová žaba," ozrejmila Kubičková. 
     

Novým prírastkom v zoo je aj ročný samec malej africkej antilopy dikdik Kirkovho z drážďanskej záhrady, ktorý upútava návštevníkov svojím neveľkým vzrastom a predĺženým nosom pripomínajúcim krátky chobôtik. Tento druh antilopy chovajú v Bojniciach od roku 2005 vo výbehu medzi antilopami bongo a zebrami Hartmannovej. "Nakoľko dikdiky žijú v priemere desať rokov, nastala doba generačnej výmeny. Samca nám odporučil koordinátor európskeho chovu, neskôr k nemu pribudne aj samica z anglického Colchesteru," dodala Kubičková. 
     

Po absolvovaní povinnej karantény budú môcť návštevníci vidieť pralesničky aj dikdika v ich expozíciách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies