Taliban pri tvorbe vlády nedodržal sľuby. Zástupcovia menšín ostali bokom

NETKY.SK • 8 September 2021, 13:21 • 2 min
Taliban pri tvorbe vlády nedodržal sľuby. Zástupcovia menšín ostali bokom

BRUSEL - Medzi členmi exekutívy je dokonca minister, na hlavu ktorého je v Spojených štátoch vypísaná tučná odmena.

slovakia

left justify in out

Európska únia v stredu oznámila, že afganské militantné hnutie Taliban pri tvorbe novej dočasnej vlády nedodržalo svoj sľub a obišlo viaceré etnické a náboženské skupiny. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Sľuby ostali sľubmi

Hovorca EÚ povedal, že na základe počiatočnej analýzy oznámených mien to nevyzerá na vytvorenie "inkluzívnej a reprezentatívnej" vlády, akú Taliban v posledných týždňoch sľuboval a v akú EÚ dúfala.

 

Taliban zloženie dočasnej vlády v Afganistane oznámil v utorok na tlačovej konferencii. Znepokojenie nad jej zložením vyjadrili i Spojené štáty. Zdôraznili však, že vládu talibov budú posudzovať podľa jej skutkov.

 

Dočasným afganským premiérom sa stane mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname OSN a vo vláde bol aj v rokoch 1996 – 2001, keď Taliban zaviedol v Afganistane brutálny islamistický režim.

 

Súvisiaci článok: Taliban oznámil členov novej vlády v Afganistane. Títo ľudia povedú krajinu

 

Na ministra vnútra je vypísaná odmena

Jedným z dvoch Achúndových zástupcov bude mulla Abdal Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal dohodu vedúcu k definitívnemu stiahnutiu amerických vojakov z Afganistanu. Za ministra obrany bol vymenovaný mulla Mohammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara.

 

Šéfom rezortu vnútra a zároveň druhým podpredsedom vlády sa stal Sirádžaddín Hakkání, vodca spriaznenej militantnej siete Hakkáníovcov, ktorú USA považujú za teroristickú organizáciu. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu pritom Washington stále oficiálne ponúka odmenu vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

 

Za dočasného ministra zahraničných vecí bol vymenovaný Amír Chán Muttákí, vyjednávač Talibanu v katarskej DauheVodca talibov, mulla Hajbatulláh Áchúndzáda, v utorok "ubezpečil" všetkých Afgancov, že nová vláda bude "usilovne pracovať na presadzovaní islamských pravidiel a práva šaría".

 

Prečítajte si tiež: USA vyjadrili znepokojenie nad zložením novej afganskej vlády

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies