V Bielorusku prvýkrát prešetrujú vytvorenie ilegálnej ozbrojenej skupiny Biela légia

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 14:38 • 2 min
V Bielorusku prvýkrát prešetrujú vytvorenie ilegálnej ozbrojenej skupiny Biela légia

MINSK - Bieloruské úrady začali prvýkrát v novodobých dejinách trestné konania vo veci vytvorenia ilegálnej ozbrojenej skupiny. Toto obvinenie bolo vznesené voči 20 osobám.

slovakia

left justify in out

Bieloruský Výbor pre štátnu bezpečnosť (KGB) ešte predtým začal trestné konanie vo veci výcviku a prípravy na účasť na masových nepokojoch. V rámci tohto vyšetrovania bolo zadržaných 26 osôb vrátane aktivistov radikálneho nacionalistického opozičného hnutia Biela légia na čele s Miraslavom Lazovským a sympatizantov Mladého frontu vedeného Zmicerom Daškevičom.

 

Pri bytových prehliadkach boli zhabané aj zbrane. Tajné služby nevylúčili, že tieto zbrane mali byť použité počas pouličných zhromaždení 25. marca.

 

Bieloruské médiá upozorňujú, že ide o prvý prípad v dejinách Bieloruska, keď sa začalo trestné konanie vo veci založenia ilegálnej ozbrojenej skupiny.

 

Vyšetrovaním sa podľa agentúry RIA Novosti zistilo, že ide "o konšpiračnú organizáciu s jasne stanovenou hierarchiou, prísnou disciplínou, zjednocujúcou ideológiou a výzbrojou."

 

Ako píše bieloruský spravodajský server Belarus segodňa, v prípade zadržaných ide o členov neregistrovanej organizácie Biela légia, ktorá síce pred časom oznámila ukončenie činnosti, ale "existovala aj naďalej, ba čo viac, tajne sa rozvíjala".

 

Biela légia je podľa bieloruských médií spojená s opozičným Mladým frontom. Líder Bielej légie Siarhei Čislov sa momentálne zdržiava mimo Bieloruska. Sú známe jeho kontakty s bieloruským opozičným politikom Mikolom Statkevičom. Podľa spomínaného spravodajského servera výcvikom a školeniami v Bielej légii prešlo 300-400 ľudí, a to vrátane členstva v jej mládežníckom projekte - vojensko-vlasteneckom klube Patriot.

 

Bieloruskom sa v uplynulých týždňoch prehnala vlna protestov. ich účastníci kritizovali prezidentský dekrét o zdanení nezamestnaných osôb, ktorý postihuje ľudí bez trvalého zamestnania nenahlásených na úradoch práce. Demonštranti chcú úplné zrušenie výnosu, čo však Lukašenko odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies