V Belehrade bola prvá vojenská prehliadka za desaťročia, prejav mal aj Putin

NETKY.SK • 16 Október 2014, 21:14 • 2 min
V Belehrade bola prvá vojenská prehliadka za desaťročia, prejav mal aj Putin

BELEHRAD - V Belehrade sa dnes konala vojenská prehliadka pri príležitosti 70. výročia oslobodenia srbskej metropoly od nacistickej okupácie. Okrem najvyšších srbských predstaviteľov bol prítomný aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Srbska.

slovakia

left justify in out

Prehliadka sa konala v Belehrade po prvý raz za uplynulých 29 rokov, informovala agentúra Tanjug. Zúčastnilo sa na nej približne 4500 príslušníkov srbských ozbrojených síl.

 

Podľa rozhlasovej stanice B92 sa prišlo na podujatie pozrieť zhruba 20.000 ľudí. Mnohí pred aj po prejave šéfa Kremľa skandovali "Putin" a "Rusko". Ulice zaplavili ľudia so srbskými vlajkami i podobizňami Putina.

 

Na prehliadke sa zúčastnili aj veteráni druhej svetovej vojny, členovia srbskej vlády a parlamentu, ruskí predstavitelia a ďalší hostia.
 

Srbský prezident Tomislav Nikolič vo svojom prejave poznamenal, že Putinovi dnes udelili najvyššie štátne vyznamenanie Rad Srbskej republiky prvého stupňa. Konštatoval, že ruský prezident je jedinou osobou, ktorá ho dostala.

 

S prejavom vystúpil aj šéf Kremľa. "Výročie oslobodenia je príležitosťou uctiť si všetkých tých, ktorí bojovali proti nacistom. Naši otcovia a starí otcovia bojovali za správnu vec a preukázali odvahu na všetkých frontoch... Naše národy spoločne viedli dlhý, tvrdý a krvavý boj proti nacistom. Sovietsky zväz a Juhoslávia kládli celonárodný odpor agresorovi," povedal Putin. Svoj prejav uzavrel zvolaním: "Nech žije bratské Srbsko!"

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies