V Banskej Bystrici otvorili festival Barbakan, publiku prinesie tri druhy umenia

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:43 • 2 min
V Banskej Bystrici otvorili festival Barbakan, publiku prinesie tri druhy umenia

V Banskej Bystrici otvorili festival Barbakan, publiku prinesie tri druhy umenia - Kultúra Festival Barbakan (30. 9.

slovakia

left justify in out

img

Festival Barbakan (30.9.-3.10.), ktorý sa venuje trom oblastiam umenia, slávnostne otvorili dnes večer v Banskej Bystrici.
"Festival ponúkne film, výtvarné umenie a hudbu, v týchto troch elementoch sa snažíme viac-menej Barbakan prezentovať každý rok," povedal TASR organizátor festivalu Miro Lánik. Barbakan sa v súčasnej podobe uskutočňuje od roku 2007. Jeho cieľom je podľa slov Lánika prezentovať zaujímavú kultúru projektov, "ktoré možno nemajú inde až taký priestor".
V časti filmovej je pre divákov pripravená takzvaná "rumunská nová vlna," ktorá je najobsiahlejšou sekciou festivalu. "Potom je tam poľský offowy film," povedal Lánik s tým, že ide o nezávislé poľské kino. Okrem spomínaných sekcií je pre festival nosnou aj súťaž študentského filmu, ktorá je rozdelená do viacerých blokov. Obecenstvo ďalej čaká sekcia "Varovný prst" a Grindhouse.
Varovný prst sú sci-fi snímky pojednávajúce o sebadeštrukčnej  vlastnosti, doplnil Lánik. Filmy sú premietané v troch kinosálach - v Pamätníku SNP a v kluboch, ktoré pôvodne na takúto činnosť neslúžia.
Výtvarná časť prináša výstavu Plus mínus XXI, ktorá prebieha v priestoroch Stredoslovenskej galérie. Tretia, hudobná zložka festivalu, prinesie medzinárodnú prehliadku, program je zostavený tiež z domácej scény a banskobystrických kapiel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies