V Austrálii objavili zrejme najväčšiu ropuchu obrovskú na svete

NETKY.SK • 22 Január 2023, 18:00 • 2 min
V Austrálii objavili zrejme najväčšiu ropuchu obrovskú na svete

BRISBANE - Austrálske úrady v piatok objavili pravdepodobne najväčšiu ropuchu obrovskú na svete. Vážila až 2,7 kilogramu a bola dlhá 25 centimetrov. Keďže však ide o invazívny druh obojživelníka, ropuchu po odchytení usmrtili. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

slovakia

left justify in out

Správcovia austrálskeho národného parku Conway v štáte Queensland ropuchu zbadali, keď počas obchôdzky museli zastaviť, keďže sa cez cestu presúvali hady. Jej veľkosť a váha ich šokovali, keďže bežná ropucha obrovská dorastá do maximálnej dĺžky 15 centimetrov a váži v priemere 450 gramov. Ide o invazívny a jedovatý druh žaby, ktorá podľa správcov parku "požerie všetko, čo sa jej zmestí do úst, či už hmyz, plazy alebo malé cicavce". Preto nájdenú ropuchu odchytili a následne usmrtili špeciálnou injekciou. Odborníci sa domnievajú, že vzhľadom na veľkosť queenslandskej ropuchy by mohlo ísť o samicu. Nie je jasné, aká bola stará, no tento druh sa môže dožívať až 15 rokov, upozorňujú správcovia národného parku.

 

img

 

Queenslandské ministerstvo vedy a životného prostredia vo vyhlásení nadrozmernú žabu označilo za "príšeru" a dodalo, že by mohlo ísť o najväčšiu ropuchu obrovskú na svete. Podľa údajov Guinnessovej knihy rekordov bol až doteraz najväčší jedinec tohto druhu objavený v roku 1991 v Škótsku. Tamojšia ropucha vážila takmer 2,6 kilogramu. O vystavovanie pozostatkov rekordne veľkej ropuchy už vyjadrilo záujem aj Queenslandské múzeum. Agentúra AFP pripomína, že ropucha obrovská bola do Queenslandu privezená v roku 1935 s cieľom bojovať proti chrobákovi Dermolepida albohirtum, ktorý ničí úrodu cukrovej trstiny. Toto rozhodnutie však malo negatívne následky na tamojšiu flóru a faunu, keďže ropuchy ju začali vo veľkej miere ničiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies