Chcete sa cítiť menej osamelo a viac stabilne? Majitelia psíkov majú podľa prieskumov lepšie zdravie a sú spokojnejší

NETKY.SK • 12 November 2023, 12:00 • 2 min
Chcete sa cítiť menej osamelo a viac stabilne? Majitelia psíkov majú podľa prieskumov lepšie zdravie a sú spokojnejší

Možno vás prekvapí, že existuje veľa dobrých dôvodov, prečo si zaobstarať psa. Nielenže sú psy rozkošné v každej fáze života, ale títo hraví a starostliví priatelia môžu tiež zlepšiť ľudské šťastie a celkové zdravie.

slovakia

left justify in out

Psy sú známe svojou bezpodmienečnou láskou a lojalitou. Vždy sa tešia, že vás vidia a nikdy vás nesúdia, nech sa deje čokoľvek. Navyše sú vždy pripravené na maznanie. Prinášame výhody vlastnenia štvornohého chlpáča.

Výhody štvornohého priateľa

Psy boli vždy známe svojou lojalitou. Teraz je čas uznať, aké dôležité môžu byť pre zdravie ich majiteľov. 

Rastúci počet výskumov ukazuje, že vlastnenie psíka môže:

poskytnúť spoločnosť

pomôže vám byť aktívnejší

prispieť k tomu, aby boli deti pokojnejšie, bezpečnejšie a zodpovednejšie

zlepšiť život starších ľudí

pomôže vám byť pokojnejšími, pozornejšími a prítomnejšími vo vašom živote

pomôcť k tomu, aby ste boli sociálnejší a menej izolovaní

zmierniť stres a napätie v každodennom živote.

 

Prebiehajúci výskum ukazuje, že zdravotné prínosy vlastnenia psa sú nepopierateľné. Majitelia psov majú nižší krvný tlak a zdravšie hladiny cholesterolu a nižšie riziko srdcových chorôb ako tí, ktorí štvornohých chlpáčov nemajú.

Pomáhajú na osamelosť

Psy tu môžu byť pre vás, aj keď ľudia nemôžu. Ponúkajú bezpodmienečnú lásku, emocionálnu podporu a neustále maznanie, ktoré pomáha odvrátiť sociálnu izoláciu . Malá  austrálska štúdia  zistila, že vlastníctvo psa môže znížiť osamelosť.

Národný  prieskum medzi majiteľmi a inými majiteľmi domácich zvierat, ktorý uskutočnil Human Animal Bond Research Institute, zistil, že 85 % respondentov verí, že interakcia s domácimi zvieratami znižuje osamelosť. Väčšina súhlasí s tým, že interakcie medzi ľuďmi a domácimi zvieratami môžu pomôcť pri riešení sociálnej izolácie .

Predlžujú spokojný život

Vlastníctvo psa vám môže pomôcť žiť dlhšie. Komplexný  prehľad  štúdií publikovaných v rokoch 1950 až 2019 zistil, že majitelia psov mali nižšie riziko úmrtia. Štúdie naznačujú, že majitelia psov majú nižšie hladiny krvného tlaku a lepšie reakcie na stres. Výskum dospel k záveru, že puto medzi ľuďmi a psami znižuje stres, ktorý je hlavnou príčinou kardiovaskulárnych problémov.

Zatočte so stresom

Váš psí spoločník môže ponúknuť pohodlie a zmierniť vaše starosti. Viaceré  štúdie ukazujú, že psy a terapeutické psy pomáhajú zmierniť stres a úzkosť.

Už len pohladenie známeho psa znižuje krvný tlak a tep, spomaľuje dýchanie a uvoľňuje napäté svaly. Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity  zistili, že hladkanie psa len na 10 minút môže mať významný vplyv. Účastníci štúdie mali významné zníženie kortizolu, hlavného stresového hormónu.

Momôžu vám v časoch krízy

Psy nám môžu pomôcť psychicky sa zotaviť z krízy. Vysoká škola veterinárneho lekárstva Purdue University  zistila , že vojenskí veteráni s posttraumatickou stresovou poruchou sa môžu mať lepšie fyziologicky aj psychologicky, keď majú služobného psa . Veteráni so služobným psom mali výrazne menej symptómov PTSD a vykazovali zlepšené schopnosti zvládať náročné situácie.

Pohyb, pohyb a ešte raz pohyb

Ľudia, ktorí vlastnia domáce zvieratá, majú viac dennej aktivity ako tí, ktorí ich nemajú. Vďačíme za to každodenným prechádzkam so psami. Keďže naši psi musia chodiť na toaletu vonku a vyžadujú si pravidelné prechádzky, aby spaľovali energiu (nehovoriac o návštevách psích parkov, túrach a podobne), je našou povinnosťou ich tam dostať. 

Okrem každodenných prechádzok štúdie zistili , že majitelia domácich zvierat majú vo všeobecnosti tendenciu častejšie cvičiť.

Väčšia príťažlivosť a rozšírenie sociálnych kruhov?

Majitelia psov, ktorí berú svojich psov so sebou na verejné priestranstvá online aj v reálnom živote, sú prístupnejší a často sú vnímaní ako atraktívnejší. Tieto faktory sa spájajú, aby pomohli zlepšiť spoločenský život majiteľov psov platonicky aj romanticky.

Celkovo možno povedať, že nájdenie toho správneho psa, ktorého privediete do svojho života, môže priniesť šťastnejší, zdravší a plnohodnotnejší život. Iste, vlastniť domáceho maznáčika nie je vždy jednoduché alebo lacné, ale vďaka výhodám vlastníctva domáceho maznáčika je získanie psíka hodnotným zážitkom

Zdroje:

https://www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/get-healthy-get-a-dog-the-health-benefits-of-canine-companionship

https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/10-science-based-benefits-dog/

https://www.assistancedogs.org.au/news/top-6-reasons-to-get-a-pet-dog/

https://www.purewow.com/wellness/scientific-reasons-to-get-a-dog

https://pennypaws.com/blog/top-5-reasons-for-getting-a-dog-this-year/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: pexels.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies