V Afrike sa podarilo eliminovať vírus detskej obrny

NETKY.SK • 25 August 2020, 20:18 • 2 min
V Afrike sa podarilo eliminovať vírus detskej obrny

LAGOS - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyhlásila, že sa v Afrike podarilo eliminovať ochorenie detskej obrny. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Dnešok je pre Afriku historickým dňom," povedala profesorka imunológie a parazitológie Rose Lekeová.

 

Žiadne prípady za posledné roky

Ňou vedená komisia potvrdila, že v Afrike neboli za posledné štyri roky zaznamenané žiadne prípady detskej obrny. To je hranica potrebná na to, aby bolo možné tento vírus považovať za vyhubený.

 

Vírus detskej obrny sa tak pridal ku kiahňam na zoznam vírusov, ktoré sa už v Afrike podarilo eliminovať, uviedla WHO. Od roku 1996 úsilie o elimináciu detskej obrny podľa WHO "zachránilo 1,8 milióna detí pred celoživotným ochrnutím a zachránilo približne 180.000 životov".

 

 

Odkedy boli v Afrike v roku 1988 spustené rozsiahle očkovacie programy, sa počet prípadov znížil až o 99 percent. Detská obrna sa však až ešte donedávna vyskytovala v Nigérii, Stredoafrickej republike, Južnom Sudáne a Kamerune, píše agentúra DPA.

 

 

Niektoré krajiny sú stále ohrozené

Po tom, čo detská obrna z Afriky vymizla, je tak až 90 percent svetovej populácie mimo ohrozenia. Detská obrna sa v súčasnosti vyskytuje už len v Afganistane a Pakistane, kde sa lekárske tímy zabezpečujúce očkovanie pravidelne stávajú terčom útokov.

 

Detská obrna je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré sa prenáša väčšinou fekálnou-orálnou cestou a niekedy aj kontaminovaným jedlom a vodou. Postihuje najmä deti mladšie ako päť rokov a môže spôsobiť ochrnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies