Mária Kolíková vidí priestor na dohodu s hnutím Sme rodina o podpore reformy novej súdnej mapy

NETKY.SK • 11 Október 2021, 14:09 • 2 min
Mária Kolíková vidí priestor na dohodu s hnutím Sme rodina o podpore reformy novej súdnej mapy

BRATISLAVA - Mária Kolíková reagovala na vyjadrenie šéfa Sme rodina Borisa Kollára, že hnutie reformu súdnej mapy v súčasnej podobe nepodporí ani za cenu odchodu z vlády. Zdôraznila, že v rámci navrhovanej reformy súdnej mapy rieši primárne dostupnosť spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že je tu priestor na to, aby sme sa dohodli," povedala Kolíková. Dodala, že kým príde reformný materiál z medzirezortného pripomienkového konania na vládu, je čas, "aby sme sa o tom v rámci koalície aj s partnerom Sme rodina rozprávali".

 

img

 

Kollár kritizoval aj plánované zlúčenie súdu vo Vranove nad Topľou s Humenným. "Povedala som, že si ho viem ponechať ako pracovisko. Som otvorená rozprávať sa o tom," doplnila.

 

Prečítajte si: Ministerka Kolíková opäť predstavila reformu súdnej mapy

 

Pripustila, že pôvodná úvaha bola spojiť súd vo Vranove so Svidníkom. "Bolo tu množstvo kritiky a nie politického tlaku, že je lepšie spájať Bardejov so Svidníkom," dodala s tým, že napokon vyšlo ako najlepšie riešenie spojiť vranovský súd s humenským. Odmietla súvis plánovaného spájania obvodov súdov s realitným biznisom s nehnuteľnosťami.

 

Kolíková zdôraznila, že v rámci navrhovanej reformy súdnej mapy rieši primárne dostupnosť spravodlivosti. Tvrdí, že ľudia chodia na súd raz alebo dvakrát za život a v prípade, že budú rozhodnutia rýchlejšie a spravodlivejšie, mohli by byť ochotní dlhšie cestovať. Zopakovala, že vytvorenie väčších obvodov súdov by malo priniesť väčšiu špecializáciu sudcov, a tým aj tlak na rýchlosť i vyššiu kvalitu rozhodovania.

 

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Tiež počíta so vznikom troch správnych súdov.

 

img

 

Boris Kollár na pondelkovom brífingu vo Vranove nad Topľou vyhlásil, že hnutie nepodporí reformu nemocníc a súdov v aktuálnej podobe, a to ani v prípade, ak by to malo znamenať odchod z vládnej koalície. Kritizoval aj plánované zlúčenie tamojšieho okresného súdu s humenským.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies