Uzavreli dohodu v spore o zodpovednosti za smrť Joan Rivers

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 12:42 • 2 min
Uzavreli dohodu v spore o zodpovednosti za smrť Joan Rivers

LOS ANGELES - Melissa Rivers uzavrela dohodu v spore so súkromnou newyorskou klinikou Yorkville Endoscopy, ktorú žalovala v súvislosti s úmrtím jej matky, americkej moderátorky, zabávačky a herečky Joan Rivers.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatjedenročná Rivers podstúpila v roku 2014 na klinike vyšetrenie hlasiviek, ktoré následne viedlo k jej úmrtiu. Jej dcéra preto podala žalobu na Yorkville Endoscopy, prostredníctvom ktorej žiadala bližšie nešpecifikované odškodné. Okrem samotnej kliniky pritom v žalobe vymenovala aj piatich lekárov vrátane bývalého riaditeľa Lawrencea Cohena a Gwen Korovin, ktorá bola osobnou otorinolaryngologičkou Joan Rivers.

 

O uzavretí vyrovnania informovali vo štvrtok právni zástupcovia Melissy Rivers. Výšku dohodnutého odškodného neprezradili, pretože vraj chceli, aby sa pozornosť zamerala skôr na zlepšovanie starostlivosti o pacientov. Ako uviedli, spomínaní lekári nepopreli zodpovednosť. Samotná Melissa Rivers v oficiálnom vyhlásení napísala, že je šťastná, že "môže právne aspekty týkajúce sa úmrtia svojej matky nechať za sebou a môže zaistiť, že tí, čo sú vinní za jej smrť, prijali zodpovednosť za svoje konanie rýchlo a bez námietok".


Joan Rivers absolvovala vyšetrenie hlasiviek 28. augusta 2014 ráno na spomínanej klinike, kam prišla s Korovin, ktorá však v tejto nemocnici nemala právomoc vykonávať zákroky. Zabávačka podstúpila na klinike endoskopiu a laryngoskopiu, súhlas však podpísala iba s prvým menovaným vyšetrením. Laryngoskopiu navyše vykonala práve Korovin. Rivers taktiež pred zákrokom neodvážili, čo je pred podaním anestetík povinné. Vyšetrenie viedol Cohen, spolu s ním pri ňom boli aj Korovin, anestéziologička Renuka Bankulla a nemenovaná asistentka na endoskopiu. V čase uspatia boli všetky životné funkcie pacientky v normále, no už o pätnásť minút neskôr sa jej krvný tlak a pulz znížili natoľko, že začala upadať do šoku. Tieto zmeny mohla spôsobiť buď reakcia na anestetiká alebo zväčšenie hlasiviek. Lekári však napriek tomu pokračovali vo vyšetrení a o šesť minút neskôr jej podali ďalšie anestetiká s účinnou látkou propofol. Rivers naďalej klesal krvný tlak aj pulz, no lekári tomu nevenovali pozornosť a Cohen dokonca odfotil Korovin, ako vykonávala laryngoskopiu. Vyšetrenie ukončili až po ďalších deviatich minútach, keď už Rivers nemala pulz. Až vtedy ju začali resuscitovať a podali jej adrenalín a atropín. Záchranku však zavolali až o desať minút neskôr, pričom následne prestali s oživovaním.


Paramedici dorazili na kliniku po deviatich minútach, pričom pacientka vtedy nedýchala, nebilo jej srdce a mala modré pery. Jej mozog bol v tom čase už viac ako päť minút bez kyslíka, čo je doba, po ktorej dochádza k jeho poškodeniu. Paramedikom sa následne podarilo znova naštartovať srdce a napojili ju na dýchacie prístroje. Potom ju previezli do nemocnice Mount Sinai, kde ju uviedli do umelého spánku. Rivers skonala týždeň po zákroku. Súdny lekár na základe pitvy určil ako príčinu smrti poškodenie mozgu v dôsledku nedostatku kyslíka.


Joan Rivers, vlastným menom Joan Alexandra Molinsky, sa narodila 8. júna 1933 v New Yorku. V rokoch 1986 až 1987 sa podieľala na relácii The Late Show Starring Joan Rivers, neskôr moderovala The Joan Rivers Show (1989 - 1993), za ktorú získala v roku 1990 cenu Emmy. Objavila sa aj v snímkach Plavec (1968), Muppetovci dobývajú Manhattan (1984), Šesť vrážd stačí, mamička (1994), Goosed (1999) alebo Praktikantka (2000).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies