Už poznajú zamaskovaného muža na videách s brutálnymi vraždami

NETKY.SK • 26 September 2014, 10:16 • 2 min
Už poznajú zamaskovaného muža na videách s brutálnymi vraždami

WASHINGTON - Spojené štáty sú presvedčené, že identifikovali zamaskovaného muža s britským prízvukom na videách, ktoré zachytávajú brutálne popravy dvoch amerických novinárov a britského humanitárneho pracovníka. Informoval o tom dnes riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ FBI novinárom v sídle úradu povedal, že meno ani štátnu príslušnosť muža neodhalí. Comey neuviedol, či sú USA presvedčené aj o tom, že muž vykonal vraždy osobne. Samotné odrezanie hláv nie je na videozáznamoch zachytené.
      

Na všetkých troch videách rozpráva zamaskovaný muž angličtinou s britským prízvukom. Drží v ruke dlhý nôž a zdá sa, akoby začal troch mužov podrezávať - obeťou vraždy sa takto stali americkí novinári James Foley a Steven Sotloff a britský humanitárny pracovník David Haines. Koncom augusta britský veľvyslanec Peter Westmacott v USA vyhlásil, že jeho krajina sa už blíži k identifikovaniu tohto militanta z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).
      

Comey tiež uviedol, že v Sýrii v súčasnosti podľa poznatkov USA bojuje v radoch militantov približne desiatka Američanov. Mnohí, ktorí tam bojovali, sa podľa neho už vrátili do Spojených štátov. Riaditeľ FBI dodal, že vyše 100 Američanov sa buď pokúsilo cestovať do Sýrie a zatkli ich, alebo tam úspešne odcestovali, alebo sa už vrátili. Bližšie ich počty nerozviedol. Tí ktorí sa vrátili z boja s extrémistickými skupinami, sú však podľa neho vyšetrovaní, sledovaní alebo zatknutí.

 

Videá nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov

 

Poprava Jamesa Foleyho

 

 

Poprava Stevena Sotloffa

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies