Úvod Diamantovej ligy v Dauhe s Danou Velďákovou, no bez Bolta

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 08:49 • 2 min
Úvod Diamantovej ligy v Dauhe s Danou Velďákovou, no bez Bolta

DAUHA - Na tradičnom mieste v katarskej Dauhe sa v piatok večer 6. mája rozbehne 7. ročník prestížneho atletického seriálu Diamantová liga IAAF. Aj v tomto roku bude mať štrnásť zastávok, jednu úplne novú.

slovakia

left justify in out

Lukratívny seriál zavíta prvý raz v histórii do Afriky, tretí diel sa uskutoční 22. mája v marockom Rabate. Tento míting nahradil newyorský. Posledné dva mítingy, 1. septembra v Zürichu a 9. v Bruseli, budú už tradične finálové.
Súťažiť sa bude takisto ako doteraz dovedna v 32 disciplínach, pričom na každom podujatí ich bude 16. Celkoví víťazi získajú po 40 000 USD a aj exkluzívnu diamantovú trofej z dielne chýrneho švajčiarskeho klenotníctva Beyer.

 

Siedmy ročník spestria dve novinky. Namiesto bodovania prvých troch miest na každom mítingu získajú body do celkového hodnotenia až šiesti - získajú 10, 6, 4, 3, 2 a 1 bod. Na finálových mítingoch dostane šestica dvojnásobné body. Celkovým víťazom disciplíny (The Diamond Race) sa stane atlét s najvyšším počtom bodov, musí však štartovať vo finále. V prípade rovnosti bodov rozhodne o držiteľovi diamantovej trofeje vyšší počet víťazstiev na jednotlivých mítingoch. Ak sa nerozhodne ani potom, kľúčové bude umiestnenie vo finále. Ďalšia novinka v systéme Diamantovej ligy nastala vo vrhoch a horizontálnych skokoch. Všetci súťažiaci majú tri pokusy, ale na ďalšie tri nastúpi potom už len kvarteto najlepších po tretej sérii.

 

Víťaz disciplíny na každom zo 14 mítingov DL sa môže tešiť na prémiu 10 000 USD a ešte aj ôsmemu v poradí prináleží 1000 USD. Celková dotácia celého seriálu je 8 miliónov dolárov, na prémie na každom mítingu je vyčlenených 480 000 USD.

 

Na úvodnom mítingu Diamantovej ligy IAAF 2016 bude mať zastúpenie aj slovenská atletika. Trojskokanská rekordérka Dana Velďáková nastúpi v prestížnom seriáli už 22. raz, bude mať 9 súperiek vrátane olympijskej šampiónky z Londýna 2012 Oľgy Rypakovovej z Kazachstanu a úradujúcej majsterky sveta z Pekingu 2015 Caterine Ibargüenovej. "Tréner Dubovský tvrdí, že to môže byť aj výraznejšie za 14 metrov, mne postačí na úvod štrnástka. To by bolo perfektné. Urobím všetko, aby som svoj cieľ splnila,“ citoval denník Šport 34-ročnú slovenskú trojskokanskú rekordérku.

 

V šesťročnej histórii seriálu štartovali na mítingoch DL siedmi slovenskí atléti - okrem Dany Velďákovej ešte štvorstovkárka Iveta Putalová, strednotratiarka Lucia Hrivnák Klocová, diaľkarka Jana Velďáková, výškari Peter Horák s Matúšom Bubeníkom a trojskokan Dmitrij Vaľukevič. Najlepšie umiestenie v bodovaných disciplínach DL - 3. miesto - si vybojovali staršia z dvojičiek Velďákových Dana v trojskoku v Londýne 2011 a 2015 a Lucia Hrivnák Klocová na 800 m v Londýne 2011. Jana Velďáková vyhrala vlani diaľku v Štokholme a bola tretia v Londýne, avšak ani raz to neboli bodované disciplíny DL.

 

Šesťnásobný olympijský víťaz a jedenásťnásobný majster sveta v šprintoch, Jamajčan Usain Bolt, sa do súťažného diania v Diamantovej lige IAAF 2016 zapojí zrejme až v júli v Londýne (22. - 23. 7.). Pred jamajskou olympijskou kvalifikáciou na prelome júna a júla sa v Európe predstaví len raz - 20. mája na stovke na Zlatej tretre v Ostrave, ktorá však nie je súčasť "diamantového" seriálu.

Program Diamantovej ligy IAAF 2016:

6. 5. Dauha (Katar)
14. 5. Šanghaj (Čína)
22. 5. Rabat (Maroko)
27./28. 5. Eugene (USA)
2. 6. Rím (Taliansko)
5. 6. Birmingham (V. Británia)
9. 6. Oslo (Nórsko)
16. 6. Štokholm (Švédsko)
15. 7. Monte Carlo (Monako)
22./23. 7. Londýn (V. Británia)
25. 8. Lausanne (Švajčiarsko)
27. 8. Paríž (Francúzsko)
1. 9. Zürich (Švajčiarsko)/I. finále
9. 9. Brusel (Belgicko)/II. finále



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies