Uväznený Chodorkovskij uspel pri odvolaní, dosiahol morálne víťazstvo

NETKY.SK • 15 Apríl 2011, 12:21 • 2 min
Uväznený Chodorkovskij uspel pri odvolaní, dosiahol morálne víťazstvo

Uväznený Chodorkovskij uspel pri odvolaní, dosiahol morálne víťazstvo

slovakia

left justify in out

img

Ruský Najvyšší súd dnes rozhodol v prospech uväzneného bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského, ktorý sa odvolal proti podmienkam svojho uväznenia počas posledných mesiacov svojho vlaňajšieho, veľmi kritizovaného druhého procesu.
      Úspech odvolania je morálnym víťazstvom pre Chodorkovského, ktorý musí na základe decembrového rozhodnutia súdu zostať vo väzení do roku 2017. Nepovedie však k jeho prepusteniu na slobodu.
      Najvyšší súd zrušil rozhodnutie nižšieho súdu, že bývalý šéf ropnej spoločnosti Jukos a jeho obchodný partner, spoluobžalovaný Platon Lebedev musia zostať pred procesom vo väzbe od konca augusta do novembra 2010. Vyhovel tak odvolaniu ich právnych zástupcov.
      Rozhodnutie neznamená, že Chodorkovskij mal byť vlani prepustený na slobodu, pretože si v tom čase odpykával trest odňatia slobody, vynesený v roku 2005, v ktorom išlo o podvody a daňové úniky.  
      Jeho stúpenci tvrdia, že trestné stíhanie Chodorkovského je súčasťou kampane Kremľa potrestať magnáta za problémy, ktoré spôsobil vtedajšiemu prezidentovi Vladimirovi Putinovi a snahou sprísniť štátnu kontrolu nad ziskami z ropy.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies