Útočník z Bostonu vlastnil extrémistickú literatúru

NETKY.SK • 5 August 2013, 17:09 • 2 min
Útočník z Bostonu vlastnil extrémistickú literatúru

WASHINGTON – Jeden z bratov podozrivých z uskutočnenia bombových útokov počas aprílového maratónu v Bostone vlastnil extrémne pravicovú americkú literatúru. Informuje o tom v pondelok spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Tamerlan Carnajev si objednával publikácie o nadradenosti bielej rasy a vládnych konšpiračných teóriách. Čítal tiež materiály o masovom vraždení, amerických bezpilotných lietadlách zabíjajúcich civilistov či zlej situácii väzňov na Guantáname. Až doteraz boli pritom bratia Carnajevovci považovaní za samoradikalizovaných džihádistov.

Bombové útoky v centre Bostonu, ktoré si v apríli vyžiadali troch mŕtvych a vyše 260 zranených, naplánoval a uskutočnil 26-ročný Tamerlan spoločne so svojím mladším bratom Džocharom. Tamerlan zahynul niekoľko dní po výbuchoch v prestrelke s políciou, zatiaľ čo Džochar vyviazol s vážnymi zraneniami. Okrem samotných útokov z 15. apríla je Džochar Carnajev obvinený aj zo zastrelenia jedného z policajtov, keď sa dvojica pokúšala utiecť. Až v 17 bodoch obžaloby mu v prípade usvedčenia hrozí trest smrti alebo doživotný pobyt vo väzení. Vyšetrovateľom povedal, že jeho činy mali byť pomstou Spojeným štátom za vojny v Afganistane a Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies