Utečencov v tranzitných zónach týrajú, tvrdí Helsinský výbor

NETKY.SK • 22 August 2018, 21:51 • 2 min
Utečencov v tranzitných zónach týrajú, tvrdí Helsinský výbor

BUDAPEŠŤ - Maďarské orgány chcú nechať vyhladovať v tranzitných zónach už ôsmeho žiadateľa o štatút utečenca, uviedol na Facebooku v utorok Maďarský helsinský výbor, ktorý sa chce preto obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Spravodajský server Sztarklikk.hu v stredu s odvolaním sa na uvedenú ľudskoprávnu organizáciu informoval, že ide o ženu z Afganistanu, ktorá prežila mimoriadne utrpenie počas úteku zo svojej vlasti. Maďarské úrady však rozhodli, že nie je oprávnená na azyl, dokonca nemá nárok ani na "dva rožky".

 

Helsinský výbor na spoločenskej sieti avizoval, že sa obráti na štrasburský súd, ktorý podľa jeho vyjadrenia už v siedmich prípadoch trýznených a vyhladovaných utečencov vyzval Maďarsko, aby im poskytlo stravu. "Aj v tomto prípade očakávame podobnú výzvu," píše sa v príspevku výboru.

 

Ľudskoprávna organizácia v závere pripomína, že pred 50 rokmi sa aj maďarské vojská zúčastnili okupácie Československa. "Vo vojne je životunebezpečné odoprieť splnenie rozkazu veliteľa. Teraz ale nie je vojna a úradníci nie sú vojaci. Vyhladovať niekoho je trýznenie. Štátny zamestnanec je povinný odmietnuť príkaz, ak by ním bol priamo či nepriamo ohrozený život alebo zdravie človeka. To je zakotvené aj v zákone," uzavrel Maďarský helsinský výbor.

 

Podľa internetového vydania denníka Magyar Hírlap maďarský prisťahovalecký úrad uviedol, že medzinárodné organizácie a inštitúcie Európskej únie priebežne monitorujú tranzitné zóny. Starostlivosť o žiadateľov v období procesu posudzovania ich žiadostí prebieha v zmysle platných zákonných noriem a v prípade nariadenia povinného miesta pobytu v priebehu tohto procesu nie je predpísaná starostlivosť, reagoval úrad.

 

Prisťahovalecké a cudzinecké zákony sú podľa neho v súlade s nariadeniami smerníc Únie, preto je vylúčené, aby boli porušené právne normy Maďarska či EÚ. Prisťahovalecký úrad dodal, že v každom prípade akceptuje súdne rozhodnutia vrátane verdiktov štrasburského súdu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies