Ústredná komisia pre referendum sa prvýkrát zíde 24. augusta

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:29 • 2 min
Ústredná komisia pre referendum sa prvýkrát zíde 24. augusta

Ústredná komisia pre referendum sa prvýkrát zíde 24. augusta

slovakia

left justify in out

Ústredná komisia pre referendum, ktoré sa na Slovensku uskutoční 18. septembra, sa prvýkrát zíde v utorok 24. augusta. Zasadnutie zvolal podľa zákona minister vnútra SR Daniel Lipšic (KDH). Komisia si na ňom určí žrebom predsedu a prvého podpredsedu. Okrem toho sa bude zaoberať informáciami o príprave plebiscitu. TASR to dnes potvrdila riaditeľka odboru volieb a referenda na Ministerstve vnútra SR Lívia Škultétyová.
      Komisia bude dozerať na dodržiavanie zákona pri príprave a konaní referenda. Ďalšími jej podpredsedami budú šéf rezortu vnútra a predseda Štatistického úradu SR. Členmi budú delegáti politických strán zastúpených v Národnej rade SR a petičného výboru. Každá parlamentná politická strana a petičný výbor deleguje do ústrednej komisie jedného člena a jedného náhradníka. Komisia dozerá na dodržiavanie právnych predpisov pri príprave a konaní referenda, rozhoduje o sťažnostiach na postup obvodných komisií a zisťuje výsledky hlasovania v referende. Ďalšou z jej úloh je odovzdať zápisnicu o výsledku hlasovania Národnej rade SR.
      Referendum, v ktorom sa občania budú môcť vyjadriť napríklad k zrušeniu koncesionárskych poplatkov či k obmedzeniu poslaneckej imunity, iniciovala strana Sloboda a Solidarita. Okrem už spomínaných otázok budú môcť občania vyjadriť svoj názor tiež k zníženiu počtu poslancov na 100 či k stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín. Piata otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej, šiestej, by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.
      Výsledky referenda budú platné iba v prípade, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov hlasovania. Ak by sa to podarilo, išlo by o prvé úspešné referendum v SR iniciované petíciou občanov. Predchádzajúce štyri boli neúspešné, jedno zmarené. Platné bolo iba referendum o vstupe SR do Európskej únie, ktoré iniciovali politici. Konečným štádiom je vyhlásenie výsledkov referenda Národnou radou SR.
      Náklady na referendum predstavujú 7.224.000 eur. Z toho 5.964.000 eur použije Ministerstvo vnútra SR a pre Štatistický úrad SR je určených 1.260.000 eur. Rezort vnútra prostriedky využije najmä na činnosť komisií pre referendum, tlač a distribúciu hlasovacích lístkov, informačné materiály, vybavenie volebných miestností a ochranu verejného poriadku. ŠÚ SR zase na spracovanie výsledkov hlasovania v referende.
      Plebiscit vyhlasuje prezident SR. Ivan Gašparovič tak urobil na základe petície občanov, ktorú prezidentská kancelária prevzala 9. júna. Z viac ako 400.000 podpisov vyhodnotila ako platných 368.000, čím bol splnený zákonný limit 350.000 podpisov potrebných na vypísanie referenda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies