Ústavný súd v Kolumbii zrušil obmedzenia, homosexuálne páry si budú môcť adoptovať deti

NETKY.SK • 5 November 2015, 11:00 • 2 min
Ústavný súd v Kolumbii zrušil obmedzenia, homosexuálne páry si budú môcť adoptovať deti

BOGOTA - Kolumbijský ústavný súd zrušil v stredu obmedzenia, ktoré homosexuálnym párom nepovoľovali adopciu detí. Až doteraz si totiž takéto páry mohli dieťa adoptovať iba v prípade, že išlo o potomka jedného z dvojice, uviedla dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Súd v stredajšom historickom rozhodnutí nariadil adopčným agentúram, aby viac nediskriminovali gejov či lesby. V rozhodnutí sa uvádza, že takéto páry si dieťa môžu adoptovať rovnako ako heterosexuálne dvojice ak splnia zákonom stanovené požiadavky. Súd k rozhodnutiu dospel po dlhej diskusii a následnom hlasovaní, v ktorom bolo šesť členov za a dvaja proti. Vylúčenie homosexuálnych párov ako potenciálnych adoptívnych rodičov označil za "obmedzenie práva detí na rodinu". "Sexuálna orientácia či pohlavie kohokoľvek samé o sebe nesvedčia o nedostatku morálnej, fyzickej či mentálnej vhodnosti pre adopciu," uviedla šéfka kolumbijského ústavného súdu María Victoria Calle Correová. Napriek tomu, že páry osôb rovnakého pohlavia môžu uzavrieť partnerstvá, ktoré sú podobné civilným sobášom, návrh na úplnú legalizáciu homosexuálnych manželstiev kolumbijská vláda v roku 2013 zamietla.

 

Stredajšie rozhodnutie súdu nadšene privítali ľudskoprávni aktivisti. Uviedli, že by sa vďaka nemu mohla urýchliť adopcia približne 10.000 kolumbijských detí, ktoré aktuálne spadajú pod ochranu sociálnych agentúr. Na odpor sa naopak postavili naopak predstavitelia rímskokatolíckej cirkvi v krajine, podľa ktorých takéto opatrenie - stanovujúce rovnaké podmienky adopcie pre homosexuálne aj heterosexuálne páry - porušuje práva dieťaťa, pričom podľa prieskumu je proti nemu aj väčšina Kolumbijčanov. Proti rozhodnutiu sa plánujú odvolať. Stredajším rozhodnutím súdu sa Kolumbia pripojila k hŕstke krajín Latinskej Ameriky, ktoré povoľujú párom gejov či lesieb adopcie detí. Podobné zákony platia už napríklad v Uruguaji či v Argentíne, doplnila agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies