Ústavný súd prerokuje sťažnosť mesta Košice na postup NS SR pre vyše 20-ročný spor

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 14:03 • 2 min
Ústavný súd prerokuje sťažnosť mesta Košice na postup NS SR pre vyše 20-ročný spor

KOŠICE – Tretí senát Ústavného súdu SR (ÚS) na neverejnom predbežnom rokovaní prijal na ďalšie konanie sťažnosť mesta Košice namierenú voči rozsudku Najvyššieho súdu SR (NS SR) z júna 2016, ktorý podľa sťažovateľa svojím postupom porušil právo mesta na súdnu a inú právnu ochranu zaručené ústavou.

slovakia

left justify in out

Senát v zložení Sergej Kohút, Jana Baricová a Rudolf Tkáčik zároveň odložil vykonateľnosť rozsudku NS SR, kým nerozhodne vo veci samej. Informuje o tom ÚS v tlačovej správe.

Rozsudok sa týka vyše dvadsať rokov trvajúceho sporu medzi obcou Sokoľany a mestom Košice, do akého katastra patria pozemky s rozlohou približne 700 hektárov, na ktorých stoja prevádzky bývalých Východoslovenských železiarní, ktoré dnes patria spoločnosti U.S. Steel Košice a komu má firma platiť daň z nehnuteľností. Podľa rozsudku NS SR sporné územie nepatrí do katastra mesta Košice, ale do katastra obce Sokoľany. Na základe rozsudku NS SR by mal hutnícky kombinát platiť daň z pozemkov obci Sokoľany a nie mestu Košice.

O tom, či pozemky patria do katastra mesta Košice alebo do okresu Košice vidiek a obce Sokoľany, sa vedú súdne spory od roku 1990. Pozemky boli do katastra Košíc pričlenené v roku 1979 bývalým Krajským národným výborom Košice.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies