Dráma na Gibraltári: Španielska loď nariadila gibraltárskym plavidlám opustiť britské vody

NETKY.SK • 18 Február 2019, 06:20 • 2 min
Dráma na Gibraltári: Španielska loď nariadila gibraltárskym plavidlám opustiť britské vody

LONDÝN - Španielska vojnová loď v nedeľu prikázala gibraltárskym obchodným plavidlám opustiť britské vody zámorského územia Gibraltár.

slovakia

left justify in out

V zvukovej nahrávke nedeľňajšej rádiokomunikácie podľa The Guardian počuť, ako posádka vojnovej lode plavidlám kotviacim pri Gibraltárskej skale prikazuje "opustiť španielske teritoriálne vody". K incidentu boli privolané lode britského Kráľovského vojenského námorníctva.

 

img

 

Gibraltárske úrady obchodným lodiam prikázali zostať. Hovorca britského zámorského územia Gibraltár incident podľa The Guardian opísal ako "bláznivé hry", ktoré hrajú tí, ktorí neprijímajú nespochybniteľnú zvrchovanosť Veľkej Británie nad vodami okolo Gibraltáru uznanú celým svetom v Dohovore Organizácie Spojených národov o morskom práve. "Zdá sa, že niektorí príslušníci španielskeho námorníctva sú presvedčení, že si môžu dovoliť ignorovať medzinárodné právo," povedal hovorca. Gibraltárska vláda, podľa jej vyjadrenia, čo najskôr zabezpečí podniknutie primeraných krokov.

 

img

 

Gibraltár je zámorské územie Spojeného kráľovstva ležiace na juhu Pyrenejského polostrova. Španielsko si dlhodobo robí nárok na toto územie, ktoré bolo nútené odstúpiť britskej korune na základe Utrechtského mieru v roku 1713. Po vystúpení Británie z Európskej únie príde o členstvo v EÚ automaticky aj Gibraltár, a to aj napriek tomu, že v referende v júni 2016 až 96 percent voličov v Gibraltári hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies