Ústavný súd konštatoval porušenie práva na súdnu ochranu v 43 prípadoch

NETKY.SK • 10 August 2017, 15:51 • 2 min
Ústavný súd konštatoval porušenie práva na súdnu ochranu v 43 prípadoch

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR vyslovil v prvom polroku 2017 v 43 nálezoch porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu podľa Ústavy SR a práva na spravodlivé súdne konanie podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

slovakia

left justify in out

Výška priznaného primeraného finančného zadosťučinenia, ktorú museli všeobecné súdy na základe nálezov ústavného súdu uhradiť sťažovateľom v lehote dvoch mesiacov od ich právoplatnosti, bola za prvý polrok 4 000 eur.

Z celkového počtu 43 nálezov, týkajúcich sa porušenia práva na súdnu a inú právnu ochranu, až dvadsať súviselo s rozhodovacou činnosťou Najvyššieho súdu SR. Krajský súd v Bratislave a Krajský súd v Košiciach mali po päť prípadov.

Podľa predsedníčky ÚS SR Ivetty Macejkovej ústavný súd konštatoval, že Najvyšší súd SR porušil právo mesta Martin, keď v prípade rozhodovania o druhom mimoriadnom dovolaní boli členmi senátu sudcovia, ktorí už v minulosti zaujali meritórnu pozíciu v prípade prvého mimoriadneho dovolania podaného generálnym prokurátorom, a takisto riadneho dovolania.

 

„V očiach nestranného pozorovateľa tak mohli vyvolať pochybnosti o nestrannosti a nezaujatosti rozhodovania súdu, čím došlo k porušeniu základného práva na súdnu a inú právnu ochranu podľa Ústavy SR,“ uviedla Macejková. Doložila, že ústavný súd napadnuté uznesenie najvyššieho súdu zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies