Úspech Barcelony údajne spôsobil populačný boom

NETKY.SK • 18 December 2013, 11:23 • 2 min
Úspech Barcelony údajne spôsobil populačný boom

PARÍŽ - Postup španielskeho futbalového klubu FC Barcelona do finále Ligy majstrov v roku 2009 viedol k zvýšenému počtu pôrodov v Katalánsku, tvrdia štatistici.

slovakia

left justify in out

Niektoré médiá informovali, že pôrodnosť sa deväť mesiacov po presnom zásahu Andrésa Iniestu v nadstavenom čase do siete Chelsea zvýšila až o 45 percent. Barcelona potom o tri týždne neskôr vo finále zdolala Manchester United.

V článku publikovanom v časopise British Medical Journal (BMJ) sa zdravotní štatistici v Barcelone zaoberali otázkou, či je príbeh o "Iniestovej generácii" pravdivý alebo falošný. Spätne sa pozreli na register narodení od februára do marca 2010 v krajoch Solsonés a Bages v centrálnom Katalánsku. Zistili, že vo februári sa narodilo o 26 detí viac ako v predchádzajúcich rokoch, čo je nárast len o 16,1 percenta oproti uvedeným 45. V marci bolo privedených na svet o 11 percent viac novorodencov. 

"Naše výsledky majú možno niekoľko iných interpretácií. Jednou je tá, že ľudské emócie dokážu vo veľkom ovplyvniť demografické výkyvy v populáciách. Národné alebo regionálne udalosti môžu znížiť dôležitosť úsudku a vystupňovať vášeň," povedal šéfredaktor časopisu Jesús Montesinos z univerzity Xarxa Assistencial Universitaria de Manresa v Barcelone. 

Na potvrdenie tejto teórie by bolo potrebné uskutočniť ďalší výskum. "V tomto experimente by veľmi pomohlo, ak by Iniesta zopakoval svoj zásah," dodal Montesinos s dávkou humoru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies