Vláda by mala tlačiť na urýchlené prijatie zákona o dlhodobej starostlivosti, tvrdí AOPP

NETKY.SK • 30 Január 2019, 16:07 • 2 min
Vláda by mala tlačiť na urýchlené prijatie zákona o dlhodobej starostlivosti, tvrdí AOPP

BRATISLAVA - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR v otvorenom liste vyzvala premiéra Petra Pellegriniho na urýchlenie prijatia zákona o dlhodobej starostlivosti. Asociácia o tom informovala v tlačovej správe.

slovakia

left justify in out

"Takmer denne sa na nás v rámci poradenstva obracajú bezmocní príbuzní, ktorí potrebujú zabezpečiť starostlivosť o svojich blízkych, ktorí sú odkázaní na pomoc celej spoločnosti, odborníkov a tých, ktorí majú rozhodovacie právomoci," píše sa v liste.

Podľa prezidentky AOPP Márie Lévyovej sa práce na príprave zákona dramaticky spomalili, zákon mal byť predložený vláde už v júli 2018. Dlhodobá starostlivosť pritom podľa asociácie patrí k jedným z mála oblastí v rámci sociálnej a zdravotnej starostlivosti, kde dodnes neexistuje ucelený koncept.

"Všetko nasvedčuje tomu, že ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo práce sa opäť nedohodnú. Nielenže zákon už pol roka mešká, ale vyzerá to, že nebude do konca volebného obdobia predložený vôbec," uviedla Lévyová.

Podľa AOPP nebol zákon o dlhodobej starostlivosti nikdy tak blízko k tomu, aby sa odstránili rozdielne názory ministerstiev a bol pripravený k prijatiu.

 

"Vláda jasne ukazovala záujem konečne zabezpečiť dôstojnú a odbornú starostlivosť o odkázaných. Zákon mal zadefinovať a zmeniť to, prečo sa dnes pacienti a ich rodiny nevedia dostať k odbornej dlhodobej starostlivosti," informovala Lévyová.

 

img

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

 

To, že na Slovensku chýba zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý by riešil aj financovanie, mal preukázať aj prieskum AOPP z júna 2018. Vyplýva z neho, že jedným z najvážnejších problémov sú chýbajúce kapacity na zabezpečenie dlhodobej starostlivosti, a s tým súvisiace čakacie lehoty.

 

Len necelej polovici respondentov sa podarilo umiestniť opatrovanú osobu do dvoch mesiacov a každá piata rodina čaká dlhšie ako rok. Nedostatok lôžok dlhodobej starostlivosti tak predstavuje nielen riziko menej kvalitnej starostlivosti o takéhoto pacienta, ale aj tlak na rodinu a príbuzných.

Vzhľadom na chýbajúce kapacity zostáva dlhodobá starostlivosť podľa asociácie na rodinných príslušníkoch. Až 71 % respondentov uviedlo, že zabezpečovali starostlivosť svojpomocne, avšak len každý piaty opatrovník za to zároveň poberal aj príspevok na opatrovanie.

 

Neriešenie problému s dlhodobou starostlivosťou má teda dopad aj na rodinné príjmy príbuzných, ktorí dnes na Slovensku v plnej miere suplujú chýbajúci systém.

Online prieskum na vzorke 568 respondentov pod názvom "Zlepšenie zdravotno-sociálnej starostlivosti pre ľudí v potrebe dlhodobej starostlivosti na Slovensku" realizovali od 10. mája do 10. júna 2018 v rámci projektu "Stratégia dlhodobej starostlivosti".

 

Na projekte pod gesciou Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti spolupracovali zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Asociácie na ochranu práv pacientov SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies