Uskutočnilo sa prvé zasadnutie Sektorovej rady pre verejné služby a správu. Čím sa bude zaoberať?

NETKY.SK • 27 Február 2024, 09:41 • 2 min
Uskutočnilo sa prvé zasadnutie Sektorovej rady pre verejné služby a správu. Čím sa bude zaoberať?

BRATISLAVA - Prvé zasadnutie novovzniknutej Sektorovej rady pre verejné služby a správy sa dnes uskutočnilo pod vedením predsedu sektorovej rady a predsedu ZMOS Jozefa Božika.

slovakia

left justify in out

Sektorová rada pre verejné služby a zamestnanosť je jednou z 24 sektorových rád zriadených v rámci novovzniknutého združenia Aliancie sektorových rád, ktorú zriadilo ZMOS ako jeden zo sociálnych partnerov Hospodárskej a sociálny rady. 

Prvé zasadnutie Sektorovej rady pre verejné služby a správu sa venovalo predstaveniu personálneho zabezpečenia sektorovej rady. Každá z 24 sektorových rád pozostáva z predsedu garanta, tajomníka a šiestich expertov pre regióny, trh práce, vzdelávanie, dáta, zamestnancov a oblasť zelenej a digitálnej transformácie. 

Predmetom zasadnutia sektorovej rady bolo aj predstavenie dvoch národných projektov Aliancie sektorových rád, a to „Aliancia sektorových rád – predvídanie trendov a potrieb trhu práce“ a „Digitálne zručnosti pre zelenú budúcnosť Slovenska“, ktorých ciele bude sektorová napĺňať v priebehu súčasného programového obdobia.

Medzi kľúčové činnosti Sektorovej rady v rámci projektového obdobia bude patriť promptné reagovanie aktualizovaním štruktúry pracovných pozícií, koordinácia tvorby a aktualizácie informačného systému NSP (sustavapovolani.sk) a informačného systému NSK (kvalifikacie.sk), priebežná inovácia a skvalitňovanie IS NSP - revízia a vytváranie nových národných štandardov zamestnaní (NŠZ), spolupráca na zosúladení systému celoživotného vzdelávania s aktuálnymi/budúcimi potrebami trhu práce a koordinácia aktivít súvisiacich s motiváciou jednotlivcov k CŽV, návrh zmeny podmienok overovania kvalifikácií a aktualizácia sektorovú stratégie rozvoja ľudských zdrojov.

„Je dôležité venovať pozornosť profesiám, ktoré nevieme obsadiť a potrebujeme ich obsadiť,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Ako príklad uviedol pozíciu ekonóma na mestských a obecných úradoch. „Spolupráca so strednými a vysokými školami je na mieste, aby nám vychovávali ľudí, ktorí sa budú vedieť uplatniť v praxi. Výstupy sektorovej rady budú dôležité pre oblasť vzdelávania, ktorá je v súčasnosti v sektore verejnej správy nedostatočná, zabráni fluktuácii a podporí budovanie odborných kapacít v samospráve. Určite bude našou snahou výstupy sektorovej rady pretaviť do konkrétnych dotačných programov rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny na podporu zamestnávania a budovanie odbornosti v samospráve,“ dodal Jozef Božik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ZMOS, Foto: ZMOS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies