Chystáte sa do hôr? Nepodceňujte lavínové nebezpečenstvo!

NETKY.SK • 31 Január 2019, 09:28 • 2 min
Chystáte sa do hôr? Nepodceňujte lavínové nebezpečenstvo!

BRATISLAVA - Podľa štatistík Horskej záchrannej služby na Slovensku ročne zahynie pod lavínou v priemere 3,7 človeka. Pred výjazdom do zimných hôr je dobré pozorne sledovať snehové správy, najmä oficiálne výstrahy na www.laviny.sk.

slovakia

left justify in out

Podľa Filipa Kyzeka, člena Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, možnosti túr veľmi závisia od stupňa lavínového nebezpečenstva. Všeobecne platí, čím vyšší stupeň, tým sa treba pohybovať na svahoch s menším sklonom. Pri 3., 4. a 5. stupni sa môžu uvoľňovať samovoľné lavíny, ktoré môžu zasiahnuť nielen lyžiarske svahy, ale aj turistické trasy a chodníky v údoliach.

 

img

 

Pre návštevníkov zimných hôr by mal byť samozrejmosťou lavínový výstroj (t. j. vyhľadávací prístroj, sonda a lopatka), ktorý slúži na rýchlu záchranu. V prípade pádu lavíny a zasypania osôb treba rýchlo zrealizovať tzv. kamarátsku pomoc, ktorá je kľúčová pre záchranu zasypaného človeka. Najvyššia šanca na prežitie je do 15 minút od zasypania. Postupne nádej klesá. Po 90 minútach je to len 20 %.

 

img

 

Nebezpečenstvom na lyžiarskom svahu môžu byť neskúsení lyžiari alebo snoubordisti, ktorí preceňujú svoje schopnosti. Často v náročných svahoch nezvládajú koordináciu svojich lyží a nedokážu sa vyhnúť prekážke, ktorou môže byť aj iná osoba. "Ak si nie ste istý svojimi lyžiarskymi schopnosťami, investujte do nich a zaplaťte si niekoľkých hodín v lyžiarskej škole – chránite tým seba i druhých na svahu. Noste lyžiarsku prilbu, môže zabrániť vážnejším zraneniam. Na Slovensku ju používajú najmä deti a lyžiari do 15 rokov, pretože to okrem iného predpisuje novela zákona o Horskej službe," radí Kyzek.

 

Rovnako dôležité ako ochranné prvky na svahu a vyhýbanie sa lavínovému nebezpečenstvu je životné poistenie. Ak už dôjde k zraneniu, okrem komplikácií spojených s prevozom z ťažko dostupného terénu, môže byť nepríjemným dôsledkom úrazu aj dlhodobá práceneschopnosť. "Životné poistenie a pripoistenia chránia v nepríjemných situáciách, keď vážnejší úraz a dlhodobá liečba môžu sťažiť finančnú situáciu v domácnosti," zdôrazňuje hovorkyňa NN Životnej poisťovne Daniela Tomášková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona