USA zaradili na zoznam teroristov pakistanskú skupinu Džamáatul Ahrár

NETKY.SK • 4 August 2016, 11:50 • 2 min
USA zaradili na zoznam teroristov pakistanskú skupinu Džamáatul Ahrár

ISLAMABAD - Spojené štáty zaradili na svoj zoznam globálnych teroristických skupín pakistanskú sunnitskú militantnú organizáciu Džamáatul Ahrár (Zhromaždenie slobodných), ktorá má na konte útoky proti civilistom, náboženským menšinám a vojakom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Skupina sa od vlaňajšieho decembra prihlásila k zodpovednosti za najmenej päť veľkých útokov v Pakistane vrátane bombového atentátu, ktorý si vo verejnom parku v meste Láhaur vyžiadal 70 mŕtvych. Džamáatul Ahrár stojí aj za zabitím dvojice pakistanských zamestnancov amerického konzulátu v meste Pešávar.


Skupina je frakciou pakistanského hnutia Taliban a prisahala vernosť džihádistickej sekte Islamský štát (IS). Zaradenie skupiny na uvedený zoznam oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu. Z príslušného opatrenia vyplýva, že každému, kto túto skupinu podporuje, zmrazí vláda USA aktíva.


Pakistan v uplynulých rokoch tiež zintenzívnil boj proti hnutiam, ktoré páchajú útoky na obyvateľov a inštitúcie v krajine. Jedným z nich je pakistanský Taliban snažiaci sa zosadiť vládu a zaviesť striktnú interpretáciu islamského práva šaría v tamojšej spoločnosti.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies