Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V sa spustí už o pár dní

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 06:21 • 2 min
Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V sa spustí už o pár dní

BRATISLAVA – Na Slovensku by sa malo spustiť očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Premiér hovorí o maximálne dvoch týždňoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom televízia Markíza. Premiér Eduard Heger povedal, že aktuálne sa ešte stále čaká na potvrdenie bezpečnosti očkovacej látky Sputnik V maďarskými laboratóriami.

 

Ak všetko dopadne dobre, ruskou vakcínou by sa malo začať očkovať najneskôr o dva týždne. Podľa Hegera je minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ochotný garantovať jej bezpečnosť, tým pádom aj povoliť jej používanie na Slovensku.

 

Súvisiaci článok: Otvorenie čakárne pre ľudí nad 18 rokov a výber vakcíny by mohli byť reálne do niekoľkých týždňov

 

Predseda vlády dodal, že rezort zdravotníctva sa už aktuálne pripravuje na prípadné spustenie registrácie na očkovanie. Heger tiež doplnil, že šéf rezortu zdravotníctva diskutoval o tejto téme aj so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

 

Ako bolo už viackrát avizované, testy vykonané v maďarských laboratóriách sú tie isté, ktoré vykonala na žiadosť ŠÚKL Slovenská akadémia vied (SAV), preto sa nepredpokladá, že by testy mali dopadnúť inak. Výsledky 14 testov dopadli vyhovujúco.

 

Problémom je však, že ŠÚKL nedostal k Sputniku V kompletnú dokumentáciu, preto nedokázal potvrdiť jej účinnosť a overiť, o akú šaržu ide. Podľa slov riaditeľky ústavu, sa však nezhoduje s tou, ktorá bola uverejnená v medicínskom časopise Lancet.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lengvarský zverejní zmluvu o nákupe Sputnika V aj v prípade, ak s tým ruská strana nebude súhlasiť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies