Na otravu pančovaným alkoholom zomrelo v Iráne už 15 ľudí

NETKY.SK • 21 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Na otravu pančovaným alkoholom zomrelo v Iráne už 15 ľudí

TEHERÁN - Už 15 ľudí zomrelo na v provincii Alborz na severozápade Iránu po požití pančovaného alkoholu. V nemocnici skončilo pre otravu aj ďalších 180 osôb.

slovakia

left justify in out

Už 15 ľudí zomrelo na v provincii Alborz na severozápade Iránu po požití pančovaného alkoholu. V nemocnici skončilo pre otravu aj ďalších 180 osôb, informovali v stredu tamojšie úrady. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

 

Väčšinu z hospitalizovaných už podľa úradov z nemocníc prepustili, avšak niektorí oslepli. Ďalším spôsobila otrava poškodenie obličiek a sú preto odkázaní na dialýzu. V súvislosti s prípadom zatkli úrady v provincii Alborz šesť osôb. Zároveň skonfiškovali v tamojšej továrni na výrobu kozmetiky viac ako 6000 litrov alkoholu. Irán po islamskej revolúcii z roku 1979 zakázal výrobu a konzumáciu alkoholických nápojov. Na miestnom čiernom trhu sa preto rozšíril pašovaný a pančovaný alkohol pochybnej kvality. Jeho distribútori do neho často pridávaju toxický metanol, ktorý je lacnejší ako etanol.

 

Za obdobie 12 mesiacov (do marca) zomrelo podľa iránskych úradov po konzumácii takýchto alkoholických nápojov až 644 ľudí, čo je 30-percentný nárast oproti predošlému 12-mesačnému obdobiu. Na začiatku pandémie koronavírusu v roku 2020 zomrelo v Iráne na otravu metylalkoholom viac ako 210 ľudí, ktorí uverili fáme, že pitie alkoholu pomáha koronavírus zničiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies