USA venujú 90 miliónov dolárov na likvidáciu nevybuchnutých bômb v Laose

NETKY.SK • 6 September 2016, 11:04 • 2 min
USA venujú 90 miliónov dolárov na likvidáciu nevybuchnutých bômb v Laose

VIENTIAN - Spojené štáty v priebehu nasledujúcich troch rokov poskytnú 90 miliónov dolárov na likvidáciu nevybuchnutých bômb, ktoré na územie Laosu zhadzovali americké lietadlá počas vojny vo Vietname.

slovakia

left justify in out

Počas prebiehajúcej návštevy prezidenta USA Baracka Obamu v Laose to dnes oznámil Biely dom.

 

Americká administratíva už počas uplynulých 20 rokov venovala na likvidáciu bômb celkovo 100 miliónov dolárov. Počet obetí, ktoré každoročne zahynú pri ich explóziách, tak v uvedenom období poklesol z vyše 300 na menej než 50 ročne, uvádza agentúra AP.

 

Americké letectvo v 60. a 70. rokoch 20. storočia zhodilo v rámci konfliktu v susednom Vietname na územie Laosu státisíce bômb. Laoská vláda odhaduje, že pri vyše 500.000 leteckých misiách boli zhodené viac ako dva milióny bômb, teda v priemere jedna bomba každých osem minút počas obdobia deviatich rokov.

 

Malé bomby z celkového množstva približne 80 miliónov kusov zhodenej kazetovej munície stále zabíjajú ľudí prevažne na chudobnom laoskom vidieku. Od 70. rokov takéto bomby usmrtili v Laose už viac ako 20.000 ľudí, uvádza agentúra DPA.

 

Obama sa v pondelok stal vôbec prvým americkým prezidentom, ktorý prišiel na návštevu Laosu. Spolu s ďalšími lídrami sa tam zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý potrvá oddnes do štvrtka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies