USA: V Sýrii by sme konali len v súlade s medzinárodným spoločenstvom

NETKY.SK • 26 August 2013, 18:47 • 2 min
USA: V Sýrii by sme konali len v súlade s medzinárodným spoločenstvom

JAKARTA - Spojené štáty by v prípade údajného chemického útoku pri Damasku konali len po dohode s medzinárodným spoločenstvom a na základe zákonného odôvodnenia. V pondelok to povedal americký minister obrany Chuck Hagel.

slovakia

left justify in out

Počas svojej návštevy Indonézie sa odmietol vyjadriť k vojenským možnostiam, ktoré by pre Biely dom prichádzali do úvahy, alebo povedať, či je vojenská odpoveď podľa neho pravdepodobná. "Spojené štáty zvažujú všetky možnosti, čo sa týka situácie v Sýrii. Pracujeme s našimi spojencami a medzinárodným spoločenstvom," uviedol počas tlačovej konferencie v Jakarte. Podľa jeho slov zatieľ len analyzujú zistenia tajných služieb a zhromažďujú fakty. "Ak dôjde k nejakej akcii, bude po dohode s medzinárodným spoločenstvom a v rámci zákona," zdôraznil.

Nemecká vláda v pondelok vyhlásila, že v prípade potvrdenia zodpovednosti sýrskeho režimu za minulotýždňový chemický útok pri Damasku podporí vyvodenie "dôsledkov". Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho "by bolo použitie chemických zbraní hromadného ničenia zločinom proti civilizácii" a medzinárodné spoločenstvo "by muselo konať". Dodal, že Berlín v tejto záležitosti komunikuje "so Spojenými národmi a spojencami", neprezradil však žiadne podrobnosti. Francúzsky prezident François Hollande a minister zahraničia Laurent Fabius označujú režim Baššára al-Asada za jasného vinníka, hoci výsledky vyšetrovania údajnej masakry ešte nie sú známe. Podľa Fabiusa sa o reakcii Západu rozhodne v najbližších dňoch, pričom v rozhovore pre francúzsky rozhlas nevylúčil ani použitie sily. Jeho britský náprotivok William Hague v pondelok pre stanicu BBC takisto "nič nevylúčil", pričom vyjadril presvedčenie, že medzinárodná odozva si nevyžaduje "úplnú jednotu" na pôde Bezpečnostnej rady OSN. "Je možné podniknúť kroky na základe veľkej humanitárnej núdze, je možné to urobiť podľa mnohých scenárov," povedal Hague.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies