Švédsko búra všetky stereotypy! Premiérka vymenovala prvú transgender ministerku

NETKY.SK • 1 December 2021, 07:50 • 2 min
Švédsko búra všetky stereotypy! Premiérka vymenovala prvú transgender ministerku

ŠTOKHOLM – Lina Axelssonová, ktorá sa narodila ako chlapec a podstúpila operácie na zmenu pohlavia, povedie ministerstvo školstva.

slovakia

left justify in out

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová, ktorú parlament v pondelok už po druhýkrát v priebehu týždňa zvolil do funkcie, v utorok vymenovala ministrov svojej menšinovej sociálnodemokratickej vlády. Na postoch nastalo niekoľko personálnych zmien. Informoval o tom portál novinky.cz.

 

 

Anderssonová sa mala do čela vlády postaviť už minulý týždeň, od menovania do funkcie však po pár hodinách rezignovala. Dôvodom bolo, že poslanci neodsúhlasili návrh štátneho rozpočtu a podporili opozičné znenie. Stala sa tak úplne prvou ženou v histórii Švédska, ktorá bude zastávať funkciu premiérky

 

img

 

Vyskladaním novej vlády však došlo aj k ďalšiemu obrovskému míľniku v spoločnosti. Do funkcie ministerky školstva bola vymenovaná Lina Axelssonová Kihlblomová, ktorá sa narodila ako chlapec a vo svojich 25 rokoch podstúpila operačné zákroky na zmenu pohlavia. V roku 2015 vydala knihu s názvom A budete ma mať radi?, v ktorej popísala svoj život ženy v mužskom tele.

 

„Transrodoví ľudia vždy existovali a vždy existovať budú. A už sa nehanbíme,“ uviedla. Axelssonová Kihlblomová je rozvedená a má dve adoptované deti. 

 

img

 

Anderssonová, ktorá doteraz zastávala funkciu ministerky financií na premiérskej stoličke, nahradí Stefana Löfvena. Vo svojom prejave sa zaviazala, že bude bojovať proti klimatickým zmenám, gangomza posilnenie sociálneho systému. Ďalšie parlamentné voľby sa budú konať v septembri budúceho roka. 

 

Súvisiaci článok: Dlho sa vo funkcii neohriala. Švédska premiérka rezignovala len pár hodín po vymenovaní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies