USA podali na pôde WTO na Čínu žalobu za dotácie pri vývoze áut

NETKY.SK • 18 September 2012, 06:46 • 2 min
USA podali na pôde WTO na Čínu žalobu za dotácie pri vývoze áut

USA podali na pôde WTO na Čínu žalobu za dotácie pri vývoze áut - Svet Spojené štáty americké podali dnes na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) novú sťažnosť na Čínu za nelegálne dotácie pre domáci automobilový sektor. Podľa americkej administratív

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty americké podali dnes na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) novú sťažnosť na Čínu za nelegálne dotácie pre domáci automobilový sektor.

Podľa americkej administratívy Čína poskytla v rokoch 2009-2011 svojim výrobcom áut a autokomponentov v rámci exportných dotácií minimálne 1 miliardu USD (764,18 milióna eur), uviedol obchodný splnomocnenec USA Ron Kirk. To je porušenie dohôd WTO, na ktorých dodržiavanie sa Čína zaviazala, keď v roku 2001 do organizácie vstupovala, dodal.

USA informovali, že čínske dotácie tak poškodzujú medzinárodný obchod, ako aj amerických výrobcov, čím ohrozujú pracovné miesta v americkom automobilovom sektore. V tomto sektore pracuje v USA okolo 800.000 ľudí.

Očakáva sa, že podanie sťažnosti bude hlavnou témou dnešného prejavu prezidenta Baracka Obamu v Ohiu. Práve v tomto štáte, ktorý zápasí s ekonomickými problémami, je automobilový priemysel jedným z kľúčových zamestnávateľov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies