Prečo by mali stáť za vznikom koronavírusu COVID-19 trhy so zvieratami?

NETKY.SK • 13 Marec 2020, 18:42 • 2 min
Prečo by mali stáť za vznikom koronavírusu COVID-19 trhy so zvieratami?

Trhy, na ktorých sa zabíjajú zvieratá, by mohli byť najpravdepodobnejším zdrojom novej mutácie koronavírusu. Podľa viacerých odborníkov by mali byť preto zakázané, a to nielen v Číne, odkiaľ sa nový typ tejto mutácie začal šíriť a postihovať ľudí takmer po celom svete.

slovakia

left justify in out

Svet

S novým koronavírusom COVID-19 bojuje už skoro celý svet. Vlády jednotlivých krajín zavadzajú pre svojich občanov, pomaly každým dňom, stále nové bezpečnostné opatrenia. Čím prísnejšie sa zavedú, tým viac sú oklieštené práva a slobody jednotlivcov. Všetko sa tak deje ale v súlade s bezpečnosťou obyvateľov v tej ktorej krajine.

 

img

 

Upokojenie?

Filozof Slavoj Žižek sa však snaží ľudí upokojiť svojim vyhlásením, v ktorom tvrdí, že "existuje mnoho horších infekčných chorôb, ktorým denne podliehajú stovky až tisíce ľudí". Ľudia po celom svete majú rôzne teórie na to, ako vírus v Číne vlastne vznikol, a začal napádať ľudské telo.

 

Trhy ako zdroj nákazy

Miestom, kde to malo celé údajne vypuknúť, má byť tzv. "mokrý trh". Pod týmto názvom si predstavme klasické otvorené trhy pod holým nebom, kde sa okrem iného predávajú živé zvieratá, dokonca sa na mieste aj porcujú. Nie je teda žiadnym prekvapením, že prví nakazení vo Wu-chane mali nejakú spojitosť s miestnym "mokrým trhom". 

 

Video len pre silnejšie povahy.

 

Zlé zaobchádzanie

Na týchto trhoch sa predávajú nielen ryby, ale aj cicavce či plazy. Zvieratá zatvorené v klietkach na malom priestore, teda sú navzájom vystavené aj svojmu dychu či výkalom. Vedecké štúdie už neraz potvrdili, že výskyt ľudí a mnohých druhov zvierat pohromade, o ktoré nie je adekvátne postarané, môže viesť k mutáciám nových druhov vírusov. Podobne sa mal do ľudského tela dostať aj COVID-19. Mutáciou prešiel cez rôzne druhy zvierat, zrejme aj nakazené, až infikoval človeka.

 

img

 

Vznik vírusu? 

Kruté zaobchádzanie so zvieratami, takmer žiadne hygienické návyky a mnoho ľudí z rôznych kútov sveta na jednom mieste, mohli spôsobiť vznik zmutovaného vírusu, ktorý nakazil na miestnom trhu vo Wu-chane prvého človeka.

 

Zákaz prišiel realtívne neskoro

Čínska vláda ale vie, ako sa zaobchádza so zvieratami na "mokrých trhoch." Aj z tohto dôvodu uvalila od 26. januára tohto roku dočasný zákaz obchodovania so živými zvieratami na trhoch. Mnohí miestni obyvatelia sa však pýtajú, či to už nie je neskoro. Prvý nakazený prípad bol totiž evidovaný už 17. novembra minulého roku, oficiálne v druhej polovici decembra. Dnes je, ako sami vidíte,  nakazená väčšia časť sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @covid19.corona.news,

 

Obmedzenia tu už boli

V krajine to nie je po prvýkrát, čo sa takéto opatrenie zaviedlo. Keď tu vypukol SARS, Čína zakázala chov, prevoz a predaj domácich zvierat na obdobie pol roka, následne bol však tento zákaz zrušený.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies