USA deportovali do vlasti salvádorského generála Carlosa Eugenia Videsa Casanovu

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:09 • 2 min
USA deportovali do vlasti salvádorského generála Carlosa Eugenia Videsa Casanovu

WASHINGTON - Americké úrady deportovali v stredu bývalého salvádorského generála a ministra obrany Carlosa Eugenia Videsa Casanovu do jeho vlasti.

slovakia

left justify in out

Je obvinený z účasti na mučení a vraždách počas krvavej občianskej vojny, ktorá v tejto stredoamerickej krajine zúrila v rokoch 1979–92. Generál Vides Casanova bol v rokoch 1983-89 na čele vojenskej junty bojujúcej s podporou USA proti ľavicovým partizánskym organizáciám pod vedením Frontu národného oslobodenia Farabunda Martího (FMLN). V roku 1989 sa vzdal funkcie a presťahoval sa na americkú Floridu, kde odvtedy žil.

 

Rezort vnútornej bezpečnosti USA v roku 2009 začal konanie vo veci jeho vydania salvádorským orgánom na žiadosť ľudskoprávnych aktivistov, ktorí ho zažalovali v mene obetí mučenia. "Ide o historický moment pre preživších salvádorskej občianskej vojny," uviedla predstaviteľka Centra pre spravodlivosť a zodpovednosť (CJA) so sídlom v San Franciscu.

 

Jeho deportácia prišla v rovnaký deň, ako americké úrady oznámili, že sa budú usilovať aj o extradíciu ďalšieho vysoko postaveného salvádorského dôstojníka, plukovníka Inocenta Orlanda Montana Moralesa, hľadaného španielskymi trestnými orgánmi vo veci vraždy piatich jezuitských kňazov, píše agentúra Reuters.

 

Počas občianskej vojny v Salvádore zahynulo podľa odhadov 75.000 ľudí a 8000 je nezvestných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies