Japonsko si vyčíta útrapy 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 15 August 2019, 12:49 • 2 min
Japonsko si vyčíta útrapy 2. svetovej vojny

TOKIO - Naruhito tak spravil počas dnešných pri príležitosti 74. výročia kapitulácie Japonska v druhej svetovej vojne, zatiaľ čo japonský premiér Šinzó Abe poslal rituálnu obetu kontroverznej svätyni Jasukuni.

slovakia

left justify in out

"Pozerajúc sa späť na dlhé obdobie povojnového mieru, premýšľajúc o našej minulosti a cítiac hlboké výčitky, úprimne dúfam, že útrapy vojny sa už nikdy nezopakujú," uviedol japonský cisár, ktorý nastúpil na chryzantémový trón v máji.

 

img

 

Naruhito, jeho manželka Masako, Abe a približne 5000 pozostalých po vojnových obetiach sa zúčastnili na výročnej slávnosti v tokijskej hale Nippon Budókan, kde si pripomenuli pamiatku 3,1 milióna Japoncov, ktorí padli v druhej svetovej vojne. Išlo o Naruhitovo prvé verejné vystúpenie v úlohe cisára. Šintoistická svätyňa Jasukuni vzdáva hold padlým Japoncom vrátane odsúdených vojnových zločincov. Svätyňu už počas dnešného rána navštívili desiatky konzervatívnych zákonodarcov, čo vyvolalo hnev susedných krajín, najmä Číny a Južnej Kórey, ktoré to vnímajú ako oslavu vojnovej agresie Japonska.

 

img

 

Abe naposledy navštívil túto kontroverznú svätyňu v decembri 2013, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Juhokórejský prezident Mun Če-in však vo svojom štvrtkovom prejave ponúkol Japonsku symbolickú olivovú ratolesť, keď napriek nedávnym obchodným sporom medzi Soulom a Tokiom vyzval na spoluprácu.

 

 

"Ak si Japonsko zvolí cestu dialógu a spolupráce, radi si s ním podáme ruku," povedal prezident pri príležitosti juhokórejského Dňa oslobodenia."Budeme sa s Japonskom usilovať o vytvorenie východnej Ázie, kde vládne spravodlivý obchod a spolupráca," dodal Mun na záver.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies