USA bude hlboko sklamané, ak Rusko umožní Snowdenovi opustiť letisko

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 06:19 • 2 min
USA bude hlboko sklamané, ak Rusko umožní Snowdenovi opustiť letisko

WASHINGTON - Spojené štáty by boli hlboko sklamané, ak by Rusko umožnilo Edwardovi Snowdenovi opustiť moskovské letisko. Oznámilo to dnes americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Akýkoľvek krok, ktorý by umožnil pánovi Snowdenovi odísť z letiska, by bol hlbokým sklamaním," citovala agentúra Reuters hovorkyňu amerického rezortu diplomacie Jen Psakiovú.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že minister John Kerry telefonoval s ruským partnerom Sergejom Lavrovom. "Zopakoval naše presvedčenie, že pán Snowden sa musí vrátiť do Spojených štátov, kde ho čaká spravodlivý súd." Snowden, bývalý spolupracovník amerických tajných služieb, zatiaľ nedostal dokumenty, ktoré by mu umožnili opustiť tranzitnú zónu letiska Šeremeťjevo, na ktorom sa zdržiava od 23. júna. Povedal to dnes jeho právnik Anatolij Kučerena, ktorý mu pomohol podať 16. júla žiadosť o dočasný azyl v Rusku.

Pred dvoma týždňami Snowden povedal, že v Rusku zostane dovtedy, pokým nebude môcť bezpečne odcestovať do Latinskej Ameriky, kde mu ponúkli azyl Venezuela, Bolívia, Nikaragua i Ekvádor. Spojené štáty žiadajú Rusko o vydanie Snowdena, aby ho mohli súdiť za špionáž v súvislosti s únikom utajovaných informácií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies