Stoltenberg priznal, že Európa zaplatí vysokú cenu za poskytnutie podpory Ukrajine

NETKY.SK • 24 August 2022, 14:19 • 2 min
Stoltenberg priznal, že Európa zaplatí vysokú cenu za poskytnutie podpory Ukrajine

BERLIN – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil potrebu pokračovať v podpore Ukrajiny, ale uznal, že to nie je ľahká úloha a Európa zaplatí cenu za pomoc Kyjevu. Vyjadril sa tak v utorok večer v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF.

slovakia

left justify in out

„Vidíme bezprecedentnú podporu európskych spojencov v NATO, Nemecka, Kanady, Spojených štátov a mnohých ďalších krajín po celom svete. Dnes som sa zúčastnil Fóra Krymskej platformy prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského – a odkaz, ktorý tam vyslali všetci prítomní lídri, bol jasný: sme solidárni s Ukrajinou a budeme ju podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Toto je odkaz od spojencov NATO,“ vyhlásil Stoltenberg.

 

obrazok

 

Zároveň priznal, že poskytnúť vojenskú podporu Kyjevu nie je v žiadnom prípade ľahká úloha. „Nehovorím, že je to ľahké. Chce to tvrdú prácu. Mám v úmysle spolupracovať s ostatnými vodcami Severoatlantickej aliancie v Európe a Severnej Amerike, aby sme zabezpečili našu nepretržitú podporu,“ upozornil generálny tajomník NATO. Zároveň vzal na vedomie príspevok Nemecka v tejto veci, ale vyjadril nádej, že nemecká vláda urobí viac.

 

img

 

Stoltenberg zároveň varoval, že nadchádzajúca zima bude krutá. „Za našu podporu Ukrajine zaplatíme daň v dôsledku sankcií a samozrejme aj toho, že Rusko používa energiu ako zbraň. Ale musíme pochopiť, že neexistuje žiadna alternatíva,“ tvrdí generálny tajomník Severoatlantickej aliancie.

 

Generálny tajomník NATO dospel k záveru, že západné krajiny musia pokračovať v zvolenom kurze, aby sa zvýšila pravdepodobnosť prijateľného výsledku z pohľadu Ukrajiny. „Najlepšie, čo môžeme urobiť, je poskytnúť Ukrajine vojenskú, finančnú, humanitárnu a ekonomickú podporu,“ zdôraznil.

 

img

 

Stoltenberg na záver poznamenal, že podpora pre Ukrajinu môže trvať roky, čo však bude mať dôsledky nielen vo vojenskej sfére, ale aj v priemysle, a dodal, že je potrebné zvýšiť produkciu.

 

„Ako NATO máme dve úlohy – musíme podporovať Ukrajinu ako blízkeho partnera. Ďalšou úlohou je zabrániť eskalácii vojny,“ povedal a pripomenul, že článok 5 Severoatlantickej zmluvy podpísanej vo Washingtone v roku 1949, ktorý stanovuje kolektívnu reakciu v prípade ozbrojeného útoku na jednu alebo viacero členských krajín NATO, je nepopierateľný.    

 

Prečítajte si aj: Vláda schválila rast platov pre zamestnancov v štátnej správe



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona