Úrokové sadzby hypoték sa podľa analytika oplatí porovnávať

NETKY.SK • 17 September 2015, 10:41 • 2 min
Úrokové sadzby hypoték sa podľa analytika oplatí porovnávať

BRATISLAVA - Hoci základnou podmienkou pri obchodnom vzťahu je vzájomná dôvera, pri peniazoch to platí dvojnásobne. Ani klient by nemal slepo veriť svojej banke, že má najvýhodnejšie podmienky na trhu. Myslí si to analytik portálu FinančnáHitparáda Pavel Škriniar.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre TASR, banka si aj svojich dlhoročných klientov preveruje cez úverový register či Sociálnu poisťovňu. Tak prečo by sa klient nemohol pozrieť ku konkurencii, ak chce hypotéku. A určite sa to oplatí. Podľa jeho slov priemerná sadzba trojročných fixácií je na úrovni 2,17 %. Rozdiel medzi najnižšou a najvyššou sadzbou je však až 1,01 % (pri iných fixáciách je rozdiel ešte väčší). V drahšej banke je tak mesačná splátka vyššia až o 14,4 %. Napríklad pri 30.000 hypotéke na 30 rokov je to 15,51 eura mesačne (107,76 eura verzus 123,27 eura). Iba za rok tak klient môže úplne zbytočne zaplatiť na úrokoch viac ako 186 eur.

 

"Porovnanie nám ukázalo, že pri jednoročných fixáciách je viac bánk nad priemernou sadzbou, pri trojročných a päťročných fixáciách zase viac bánk ponúka nižšiu ako priemernú sadzbu. Jednoducho je pár bánk, ktoré majú až príliš vysoké sadzby. Ich klienti teda platia podstatne viac, ako by mohli," uzatvára Škriniar.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies