Úrady v Teheráne stále viac zastrašujú, väznia a trestajú bičovaním kresťanských konvertitov z islamu

NETKY.SK • 1 August 2017, 19:58 • 2 min
Úrady v Teheráne stále viac zastrašujú, väznia a trestajú bičovaním kresťanských konvertitov z islamu

TEHERÁN - Od začiatku roka iránska tajná služba urobila niekoľko razií v domoch kresťanov, mnohých zajala a krivo obvinila zo snahy o štátny prevrat a ďalších vykonštruovaných zločinov. Len za posledné dva mesiace boli vynesené dlhoročné tresty odňatia slobody dvanástim kresťanom.

slovakia

left justify in out

Organizácia CitizenGO prosí verejnosť, aby sa pridala k vytváraniu tlaku na iránsku vládu, aby dopriala kresťanom pokojné vyznávanie svojej viery a prepustila všetkých zatknutých veriacich.

 

Najviac informácii má organizácia o prípade pastora Yousefa Nadarkhaniho a jeho priateľoch, nakoľko sú s ním v kontakte už od roku 2012. Vtedy bol za odpadlíctvo z islamu a evanjelizovanie moslima odsúdený na trest smrti. Po medzinárodnej kampani CitizenGO a ďalších diplomatických intervenciách bol Yousef prepustený. 

 

Tento mesiac boli Yousef a jeho traja priatelia Mohammadreza Omidi, Yasser Mossayebzadeh a Saheb Fadaie odsúdení na 10 rokov väzenia. Pastor Yousef a pán Omidi dostali navyše aj ďalšie 2 roky krutého vyhnanstva. Všetci okrem Yousefa dostali aj trest 80 rán bičom, pretože pili počas prijímania na bohoslužbe víno. To je podľa zákona sharia trestné, nakoľko sú to bývalí moslimovia, a tí majú pitie alkoholu zakázané.

 

"Sme zhrození z toho, že títo kresťania, ktorí sa nedopustili žiadneho zločinu, sú potrestaní za pokojné vyznávanie svojej viery. Sme presvedčení, že vysoké tresty, ktoré sú založené na krivých obvineniach sú jednoznačne súčasťou intenzívnej kampane zameranej na zastrašovanie kresťanov," uvádza CitizenGO, ktorá pravidelne organizuje petície za oslobodenie neprávom väznených ľudí v problematických krajinách. Svoj hlas za oslobodenie väznených kresťanov môžete odovzdať TU.

 

Kriminalizácia kresťanskej komunity kvôli uplatňovaniu svojho práva na slobodu náboženského vyznania alebo viery je o to zarážajúcejšia, že sa to deje napriek tomu, že iránska ústava oficiálne uznáva kresťanstvo. 

 

„Irán musí začať rešpektovať svoje vlastné zákony a medzinárodné záväzky a umožniť kresťanom a všetkým náboženským menšinám úplnú slobodu uctievania,“ dodáva organizácia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies