Úrady pripravujú zmeny: Po novom bude možná platba kartou

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 12:33 • 2 min
Úrady pripravujú zmeny: Po novom bude možná platba kartou

Úrady budú musieť zavádzať nové pravidlá v súvislosti s elektronickou komunikáciou, v opačnom prípade im hrozia vysoké pokuty.

slovakia

left justify in out

V rámci zlepšovania elektornických služieb verejnej správy už nebudeme musieť chodiť na poštu po úradné rozhodnutia ani zháňať kolky. Nemali by sa nás týkať už ani nekonečné rady pri podávaní žiadostí.

 

Od prvého novembra sa začne centrálne doručovanie úradných rozhodnutí. Každá štátna inštitúcia pošle svoje rozhodnutie do Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, odkiaľ sa následne budú distribuovať občanom. Tak sa komunikácia s úradmi zjednoduší tým, ktorí si zriadia elektronickú schránku. Všetky rozhodnutia budú dostávať e-mailom.

 

Elektronické schránky majú zatiaľ povinné len podnikatelia. Pre bežného občana to povinné nie je, preto nimi zatiaľ disponuje len približne 20-tisíc ľudí.

 

Toto opatrenie by malo znížiť náklady verejnej správy. „Teraz to robí každý rezort vo vlastnej réžii, používa vlastnú tlač a vlastné zasielanie,“ opisuje súčasný stav Peter Pellegrini.

 

Od novembra už nebudú potrebné ani kolky. Všade vo verejnej správe bude totiž možné zaplatiť platobnou kartou alebo bankovým prevodom.

 

Ďalšou zmenou, ktorá by mala prebehnúť do roku 2020 je zriadenie centrálnej elektronickej podateľne. Zjednoduší sa tým podávanie žiadostí, ktoré už nebude potrebné posielať poštou, prípadne nosiť osobne, ale bude na to určené jedno elektronické miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies